Irak Başbakanı İbadi: Türklerin Macerasının Bölgesel Savaşa Dönüşmesinden Korkuyorum

Irak Başbakanı Haydar El İbadi, Türkiye’nin Irak’ta asker bulundurmasının “bölgesel bir savaşa” yol açabileceği uyarısında bulundu.Irak Devlet Televizyonu’nda açıklaması yayınlanan İbadi, “Türk tarafından pek çok kez Irak’ın işlerine karışmamalarını istedik. Türklerin macerasının bölgesel bir savaşa dönüşmesinden korkuyorum.” dedi.
Başbakan İbadi”Türk liderlerinin tutumları kabul edilemez” ifadesini kullanan El İbadi, Türk ordusuyla karşı karşıya gelmek istemediklerini söyledi. Dün akşam Irak Meclisi Türkiye’nin Musul’a bağlı Başika’daki askeri varlığını kabul etmediğini açıklayan ve Türk askerlerini “işgalci güçler” olarak nitelendiren bir açıklama yapmış, Dışişleri Bakanlığı Irak Meclisi’ni kınamıştı.
ABD: Türkiye bir an önce bölgeden çekilmeli
ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden da, Irak’ın Musul kenti yakınlarındaki Başika kasabasında bulunan Türk askerlerinin ‘bir an önce’ bölgeden çekilmesi gerektiğini söyledi. IŞİD’ın Başika’da düzenlediği ve 4 Türk askeri dahil toplam 10 kişinin yaralandığı saldırı sonrası Irak Başbakanı Haydar El Abadi ile telefonda görüşen Biden, Türk askerlerinin Irak topraklarına Bağdat’ın rızası alınmadan girdiğini söyledi.
Kurtulmuş: İstikrar unsuruyuz
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ise Türkiye’nin Irak’ta işgalci bir amaçla bulunmadığını, Türk ordusunun Irak’ta bir istikrar unsuru olduğunu kaydetti.
Irak’ın Ankara Büyükelçisi Hişam Ali Ekber İbrahim el-Allavi Dışişleri Bakanlığına, Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakçı’nın Ankara’da olması nedeniyle Türkiye’nin maslahatgüzarı da Irak Dışişleri Bakanlığına çağrılmıştı. Irak, bunun sebebini Ankara’dan yapılan, Türk askerlerinin Kuzey Irak’ta varlığını sürdürme yolundaki “provokatif” açıklamalar göstermişti.
Irak Meclisi: Erdoğan’ın açıklamaları kınanmalı
Irak Meclisi’nin dün yaptığı yazılı açıklamada şu ifadeler yer almıştı:”Aldığımız karar, Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi’nin çağrılıp nota verilmesi, Türk askerlerinin ‘işgalci güçler’ olarak sayılması ve Irak topraklarından çıkarılması için gerekenlerin yapılması, Türk güçlerinin Irak’a girmesini talep edenler hakkında yargıya başvurmak, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarının kınanması ve kabul edilmediği, Türkiye ile ticari ve ekonomik ilişkilerin gözden geçirilmesi, Türk güçlerinin ülkeden çıkarılması için hükümetin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne acilen başvurması, hükümetin ayrıca ülkenin egemenliğinin korunması için siyasi ve diplomatik yollara başvurması talebini içeriyor.”
Erdoğan, TBMM’de Musul operasyonu sinyali verip masadayız demişti
TBMM, Irak ve Suriye için tezkere süresini 1 Ekim’de uzatmıştı. Erdoğan, 1 Ekim’de TBMM açılış konuşmasında “Musul’a yapılacak bir operasyonun Telaferi de etkileyeceğini hatırlatmak isterim. Musul’un DAEŞ’ten kurtulabileceğine inanıyoruz. Türkiye olarak masanın dışında kalamayız. Diğerlerinin böyle bir sınırı yok. Ama onlar orada sonuç belirlemek istiyor, biz buna seyirci kalamayız. Bunun kararını da burası verecek. Türkiye olarak kendi sınırlarımız içerisinde huzur ve güven içerisinde yaşamak istiyorsak, bu doğrultuda ilerlemek zorundayız” demişti.