Dünya Özel Eğitim Konfederasyonu: Barışa Katkı Sağlayan Kurumların Kapatılması Yanlış

Dünya Özel Eğitim Konfederasyonu (COMEP) son üç yıldır AKP hükümeti ve Tayyip Erdoğan’ın doğrudan hedef aldığı, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra cadı avının merkezine koyarak Türkiye içindeki okulları kapattığı eğitim sistemine müdahaleleri ağır bir dille eleştirdi. Konfedarasyon, Ekim ayı bildirisinde, dünya barışı ve refahına katkı sağlayan okul, üniversite, hastane, sendika ve derneklerden oluşan 2 binin üzerindeki kurumun kapatılmasının yanlış olduğunu belirtti.
Konfederasyonun Eylül ayı bildirisini paylaşan COMEP Genel Başkanı Dr. Edgardo de Vingenzi, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Hizmet Hareketi’ne yönelik girişilen bu hamlenin bütün dünyayı olumsuz etkileyen bir hata olduğunu vurguladı. Konfederasyon bildirisinde, bu tip kararların BM’nin çatısı altında faaliyet gösteren UNESCO’nun bütün dünya barış ve refahı için belirlediği küresel hedeflerden de uzaklaştırdığı kaydedildi.
OHAL kapsamında çıkarılan KHK’lar ile 15 üniversite binden fazla eğitim kurumu kapatılırken, 200 binin üzerinde öğrenci ve velisi doğrudan mağdur olmuştu.
EĞİTİMDE KÜRESEL 5 HEDEF
UNESCO’nun 2030 hedefi olarak ilan ettiği Dünya Eğitim Ajandası’nın ve  Sürdürülebilir Gelişim Hedefleri’nin (SDGs) İngilizce’de 5P olarak ifade edilen insan, dünya, refah, barış ve işbirliği (People,Planet, Prosperity, Peace, Partnership) üzerine inşaa edildiğini hatırlattı. UNESCO ile sürekli dayanışma ilişkisinde bir sivil toplum örgütü olarak bu hedefleri varılmasını önemsediklerinin altını çizdi.
DÜNYA SORUNLARININ ÇÖZÜLMESİ EĞİTİME BAĞLI
19-22 Mayıs 2015’te Güney Kore’nin İncheon kentinde toplanan Dünya Eğitim Forumu sonucu çıkan kararlara atıf yapan Vingenzi, sağlık, ekonomik büyüme ve istihdam, sürdürülebilir tüketim ve üretim, iklim değişimi küresel sorunlara karşı geliştirilen çözüm başlıklarının ve hedeflerinin hayata geçirilmesinin eğitime bağlı olduğunu kaydetti.
UNESCO 2030 programının kaliteli, kapsayıcı, adil ve yaşam boyu eğitimin önemine vurgu yaptığını hatırlatan COMEP Genel Başkanı, bölgesel ve küresel anlamda dünya barışına ve refahına katkı sağlayan  Türkiye’deki eğitim kurumlarının, üniversite, sağlık kurumları, sendike ve derneklerin kapatılmasının dünyayı bu hedeflerden uzaklaştırdığına dikkat çekti.
OKUL, ÜNİVERSİTE VE STK’LARIN KAPATILMASI YANLIŞ
15 Temmuz darbe girişiminden  sonra Hizmet Hareketi’ni hedef alarak başlatılan cadı avı kapsamında 35 sağlık kuruluşu, 934 okul, 109 öğrenci yurdu, 104 vakıf, 1125 dernek, 15 üniversite ve 19 sendika AKP hükümetinin OHAL kapsamında çıkarttığı bir KHK ile kanunsuz ve anayasa ve evrensel hukuka aykırı şekilde kapatılmıştı. COMEP Başkanı Vingenzi durumun vahametine işaret ederek, “ Bugün, Türkiye’de gördüğümüz gibi, bazı ülkelerin karşıkarşıya oldukları sosyopolitik koşullar örneğin, Hizmet (Gülen) eğitim kurumlarındaki gibi ortalama yurttaşların refahı için çalışan okulların, üniversitelerin, sağlık kurumlarının, sendikaların ve derneklerin kapatılmaları bizi bu hedeflerden her gün biraz daha uzaklaştırıyor. Biz COMEP’te dünya nüfusunun büyük bölümünü etkileyen bu dünyada eğitimi ve gelişimi aksatan anlaşmazlıkları, krizleri, şiddeti ve eğitim kurumlarına saldırıları vahim bir endişe ile izliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
BM çatısı altında faaliyet gösteren UNESCO’nun belirlediği 2030 hedeflerine katkı sağlamanın küresel ve bölgesel düzeyde uygulanması gerektiğini kaydetti. Dünya üzerinde nitelikli eğitime erişemeyen tek bir vatandaş kalmayacağı güne kadar çalışmaların süreceğini vurguladı.