UİD Bükreş temsilciliğini açan Çavuşoğlu’ndan skandal talimat: “Muhalifleri konsolosluk ve büyükelçiliğimize ispiyonlayın!”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Bükreş’te açılışını yaptığı AKP uzantılı UİD üyelerine muhalifleri, yasadışı şekilde jurnalleme talimatı verdi.

Eski ismi UETD olan Erdoğan rejimi uzantılı UİD (Uluslararası Demokratlar Birliği)’nin Bükreş Temsilciliği, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından geçtiğimiz günlerde açıldı. Çavuşoğlu, açılışta yaptığı konuşmada dernek üyelerine muhalif vatandaşları, yasadışı şekilde konsolosluk ve büyükelçiliklere jurnalleme talimatı verdi.

ÇAVUŞOĞLU’NDAN UİD ÜYELERİNE SKANDAL İSPİYONLAMA TALİMATI

Geçmişte, kriminal ve mafyatik olaylara karıştıkları için ismini değiştirmek zorunda kalan ve Almanya başta olmak üzere birçok AB ülkesi tarafından yasal takibe alınan UİD üyelerine çağrıda bulunan Bakan Çavuşoğlu, Erdoğan muhaliflerine yönelik şu skandal ispiyonlama talimatını verdi: “Özellikle F…’nün faaliyetlerine dikkat etmek, herhangi bir durumda Büyükelçiliğimiz ve Başkonsolosluğumuz başta olmak üzere, bizler de dahil, hemen bilgilendirmede bulunmanızda fayda var..”

BÜKREŞ TEMSİLCİLİĞİNİ NACİ KANBAY YAPIYOR

Merkezi Almanya’da bulunan UİD‘nin genel başkanlığını Köksal Kuş, yeni kurulan Romanya Temsilciliğini ise Naci Kanbay yapıyor. Bükreş’teki Şos. Fundeni üzerinde bulunan Uluslararası Demokratlar Birliğinin (UID) Romanya Temsilciliği Yönetim kurulu ise şu isimlerden oluşuyor: Huseyin Çelik, Muhittin Türkmenoğlu, Bayram Gündoğdu, Kubilay Koçak, Hüseyin Keçeci, Mustafa Diş ve Arif Yılmaz.

ALMANYA: UİD, KAMUOYUNU AKP ÇİZGİSİNDE ETKİLEMEYE ÇALIŞIYOR

Almanya Yayın kuruluşu DW’nin haberine göre Almanya iç istihbarat birimi olan Anayasayı Koruma Teşkilatı (BfV), raporuna da yansıyan UİD, Türkiye’de AKP iktidarına yakın İslamcı ve milliyetçi çevrelerin Almanya’da kamusal alanda etkinliğini artırma ve siyasi nüfuz oluşturma çabalarına ağırlık verdiği tespitinde bulundu. Buna paralel olarak eski adı Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) olan Uluslararası Demokratlar Birliği’nin (UID) AKP üst düzey yöneticilerinin kontrolünde olduğu ve kuruluşun Almanya’da siyasi kamuoyu oluşturma sürecini AKP çizgisinde etkilemeye çalıştığına yer verildi.

İSVEÇ’TE DE İSTİHBARAT FAALİYETİ VE MİT AJANLIĞI DAYATTILAR

İsveç’te de Erdoğan hükümetinin yurt dışında yürüttüğü kanunsuz istihbarat faaliyetleri skandalı patlamıştı. 2017 yılında ortaya çıkan skandalda Türkiye Stockholm Büyükelçiliği’nin, imamlar aracılığıyla Diyanet’in ve AKP’nin Avrupa’daki yan kuruluşu o zamanki adı UETD olan (şimdiki adı UID-Uluslararası Demokratlar Birliği) işadamları örgütlenmesinin ajanlık faaliyeti yürüttüğü İsveç medyasına geniş bir şekilde yer almıştı.

Çıkan haberlerde hükümete çalışan kişilere ait ses kayıtları ve fotoğraflar da yer almıştı. Dönemin başbakanı Binali Yıldırım’a yakın olduğu ifade edilen İsveç UETD Başkanı Özer Eken’e ait ses kayıtlarında İsveç’te yaşayan Türklerin ajanlık için ikna edilmeye çalışıldığı ve “Sen devletine yardım edersen devlet de sana yardım eder” ifadeleri kamuoyunda büyük tepki çekmişti. İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström bir açıklama yaparak skandalı büyük bir suç iddiası olarak nitelemiş ve derin kaygılarını dile getirmişti. Dönemin Stockholm Büyükelçi Kaya Türkmen İsveç medyasına yaptığı açıklamada İsveç makamların kendisinden konuyla ilgili izahat istediğini kabul etmiş, muhalifler ve Gülen cemaati hakkında bilgi topladıklarını itiraf etmişti.