Büyük Skandal!!! Sorular Önceden Alındı.. İşlenecek Konular Belliydi Ama.. Spor Bakanı Akif Kılıç, Dw’ye Verdiği Röportaj Kayıtlarına El Koydurdu

Türkiye Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, önceden aldığı sorular ve işlenecek konular belli olmasına rağmen DW'ye yaptığı röportajın kayıtlarına zorla el koydurdu

Türkiye Spor Bakanı Akif Kılıç’ın DW’de konuk olduğu Conflict Zone programının kayıtlarına Ankara’da Bakanlık tarafından el konuldu. DW Genel Müdürü Peter Limbourg, Bakanlığın bu müdahalesini kınadı.

Michel Friedman’ın DW’nin Conflict Zone adlı programı için Ankara’da Türkiye Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ile yapılan söyleşinin kayıtlarına Kılıç’ın direktifiyle el konuldu. Söyleşi 5 Eylül 2016 tarihinde akşam üzeri Ankara’daki Bakanlık binasında kaydedilmiş, söyleşide işlenecek konular önceden Bakanlığa bildirilmişti.
Friedman, Bakan’a temmuz ayındaki engellenen darbe girişimi, darbe girişimi sonrası kitlesel görevden almalar ve tutuklamalar, Türk basınının içinde bulunduğu durum ve kadının Türk toplumundaki konumu ile ilgili sorular sordu. Söyleşi sırasında Akif Çağatay Kılıç’tan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu konularla ilgili olarak söylediklerine açıklık getirmesi de rica edildi.

Program bitiminde herhangi bir gerginlik yaşanmadı Program bitiminde her hangi bir gerginlik yaşanmamıştı..

Bakan Kılıç, söyleşinin tamamlanmasından hemen sonra Michel Friedman ile vedalaştı. Bakan, odadan ayrıldıktan sonra Bakanlık Basın Sözcüsü, DW’nin söyleşiyi yayınlayamayacağını belirtti. Friedman ve ekibinin bu kararı protesto etmesi üzerine televizyon için hazırlanan kayıtlara Bakanlık görevlileri tarafından el konuldu. DW ekibine video kaydını teslim etmeden Bakanlık binasından çıkamayacakları bildirildi.
DW Genel Müdürü Peter Limbourg, Türk görevlilerinin davranışını en sert şekilde kınadı. Limbourg, “Bu Türkiye’deki basın özgürlüğünün bir kez daha apaçık şekilde ihlal edilmesi demektir. Burada yaşanan Türk yönetimi tarafından yapılmış bir zorlamadır. Bunun hukuk devleti ve demokrasi ilkeleriyle ilgisi yoktur. Bir bakanın kendi rızasıyla söyleşi verdikten sonra sorulan sorular hoşuna gitmediği için söyleşinin yayınlanmasını bu şekilde önlemeye kalkışması kabul edilemez. Türk tarafından video kayıtlarımızın derhal teslim edilmesini talep ediyor ve atılabilecek hukuki adımları inceliyoruz” açıklamasını yaptı.
DW, olayın gerçekleştiği akşam Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’ne olayla ilgili protestosunu iletti ve video kayıtlarının iadesini talep etti. Video kayıtlarının iadesi için DW tarafından 6 Eylül 2016 Salı günü TSİ saat 12:00’ye kadar tanınan süreye Türk makamlarınca uyulmadı. DW, telefon kanalıyla Türkiye Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndan tekrar kayıtların iade edilmesi için acilen çağrıda bulundu. Bakanlık’tan alınan cevap ise sadece “bu söyleşinin yayınlanmasının istenmediği” oldu.
AG/HS (DW Basın Bürosu)