Savaş Gibi: Türkiye’de Bayram Tatilinde 108 Kişi Hayatını Kaybetti

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, bayram tatilinde meydana gelen kazaların bilançosunun çok ağır olduğunu, ilk 6 günde sadece polis bölgesinde meydana gelen trafik kazalarında 108 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.
Palandöken, “Geçen yıl 5 günlük tatilde 74 kişi ülke genelinde meydana gelen kazalarda yaşamını yitirirken bu yıl daha ilk 6 gün bitmeden 108 kişinin hayatını kaybetmesi ve 458 kişinin de yaralanması çok üzücü. Kazaların bayramlarda tüm tedbirlere rağmen yüzde 50’nin üzerinde arttığı görülüyor.” dedi.
Normal zamanda istatistiklere göre ortalama günde 12 kişinin hayatını kaybettiğini kaydeden Palandöken, “Bu rakam bayram tatillerinde günlük ortalama 18 kişi ile 22 kişi arasında değişmektedir. Bu da kazaların bayramlarda tüm tedbirlere rağmen yüzde ellinin üzerinde arttığını göstermektedir. Bilançonun ağır olması bayramların da neşesini kaçırıyor. Hastanelere kaldırılan ağır yaralı vatandaşlarımızın da bir kısmının hayatlarını kaybettiklerini ve jandarma bölgesinde meydana gelen kazaları da düşünürsek beklenenin üzerinde bir kaza ve hayatını kaybeden vatandaşımız var. Kazaların en büyük sebebi ise aşırı hız, yolu tanımamak ve kurallara uymamak olarak görülüyor. Yeni kazaların olmaması ve yeni hayatların kaybedilmemesi için mutlaka kurallara harfiyen uyulmalı ve uzun seyahatlerde toplu taşıma araçları tercih edilmelidir.’ diye konuştu.
“DÖNÜŞÜ TATİLİN SON GÜNÜNE BIRAKMAYIN”
Uçak ve hızlı tren bilet fiyatlarının yüksek olması 2015-2016 eğitim öğretim tatili ile 9 günlük Ramazan Bayramı tatilinin birleşmesi sebebiyle vatandaşların kara yolu trafiğinde yoğunluk yaşadığını söyleyen Palandöken, vatandaşların tatil dönüşlerini son güne bırakmaması gerektiğinin altını çizdi.
Ülke genelindeki yollarda 130 kör nokta bulunduğunu söyleyen Palandöken, şöyle devam etti: “Havaların bazı bölgelerde sıcak olması sebebiyle asfalt erimelerine, bazı bölgelerde de yağışlı olması sebebiyle yaşanabilecek su birikintilerine dikkat edilmeli ve her sürücü en az 2 saatte bir olmak üzere 15 dakika mola vermeli. Aşırı hızdan kaçınılıp, trafik kurallarına harfiyen uyulmalıdır. Unutulmamalı sürat felakettir. Gideceğimiz yere 1 saat geç gidelim ama sevenlerimizi üzüntüye sevk etmeyelim. Trafikte telefonlarımızı mümkün oldukça kullanmayalım. Daha da önemlisi emniyet kemerlerimizi mutlaka takalım ve direksiyon başında sigara içmeyelim.”