Londra’nın İlk Müslüman Belediye Başkanına Irkçı Hazımsızlık

Londra’nın ilk Müslüman belediye başkanı olarak önceki gün tarihe geçen Pakistan asıllı Sadiq Khan’ın zafer konuşması için kürsüye çıktığı sırada kameralara yansıyan bir görüntü, tepkilere neden oldu.
Aşırı sağcı “Önce Britanya” partisinin belediye başkanı adayı Paul Golding, Khan mikrofon başına geçerken, seçim yarışında yenildiği rakibini protesto etmek için sırtını döndü. Khan’ın konuşması boyunca pencereden dışarı bakan Golding’in bu davranışı İngiliz kamuoyunda sert tepki gördü. Golding, birçok sosyal medya kullanıcısı tarafından da ırkçılıkla suçlandı.
Belediye başkanlığı seçiminde Khan’ın yüzde 3’ü kadar bile oy alamayan Golding ise bu suçlamaları reddederek, eyleminin arkasında durdu. BuzzFeed’e konuşan Golding, “Irkçılık mı? Ben o Asyalı diye sırtımı dönmedim. Sırtımı döndüm çünkü o adi bir adam.” dedi.
Oyların yüzde 56,8’ini alarak Londra Belediyesi’ndeki 8 yıllık Muhafazakar Parti dönemine son veren Khan, sonuçların açıklanmasından sonra yaptığı konuşmada, yoksul bir aileden geldiğini hatırlattı ve ‘kendisi gibi birinin Londra’ya belediye başkanı seçilebileceğini hiçbir zaman hayal bile etmediğini’ söyledi.
Londra’da iki dönemdir Muhafazakar Parti’den Türk kökenli Boris Johnson’ın yürüttüğü belediye başkanlığı için yapılan seçimde Sadik Khan, Muhafazakâr Parti’nin adayına büyük fark atarak seçimleri kazandı. Seçimlerde Khan 1 milyon 310 bin oy alırken, Muhafazakâr rakibi Tory Zac Goldsmith ise 995 bin oyda kaldı. Londra YENİHAYAT


Şoförün oğlu bankerin oğluna fark attı
Yoksulların oturduğu sosyal konutlarda büyüyen ve Pakistanlı bir otobüs şoförünün oğlu olan Sadık Khan’ın, zengin bir bankerin oğlu olan Zac Goldsmith’e karşı zaferi tüm dünyada büyük yankı uyandırdı. Londra’nın en lüks semti Richmond bölgesi milletvekili olan Goldsmith, eski başbakanlardan Margaret Thatcher’ın yakın arkadaşı olan büyük bir bankerin oğlu.
Belediye başkanlığı yarışında Khan sınıf farklılığını sembolize eden bu çarpıcı zıtlıktan yararlanırken, Muhafazakarların kampanyası da Sadiq Khan’ın “radikal görüşlü Müslümanlar” ile aynı platformları paylaştığı iddiası üzerinden yürütüldü. Khan, yoksullara hitap eden vaatleriyle seçmene ulaşmakta etkili oldu.
Seçim öncesi yapılan bir ankette, Londralıların yüzde 55’i, belediye başkanının Müslüman olmasını sorun olarak görmüyordu. Fakat yüzde 31’lik bir kesim ise Müslüman aday konusunda rahatsız olduklarını ifade ediyordu.