"allah Gayesi Dışında Trilyon Verseler Somali’ye Gitmezdim"

Somali’nin başkenti Mogadişu’da bir okulun servis minibüsüne düzenlenen saldırıda 2 Türk öğretmen şehit oldu. İşte o öğretmenlerin ve hizmet ettikleri Somali Bedir Türk okulunun yürek yakan hikayesi….

Video için “Allah gayesi dışında trilyon verseler Somali’ye gitmezdim”

İsimleri bilinmiyor hiçbirinin belki ama Türkçe öğretip öğrenci yetiştiriyorlar. Son dönemde kara propaganda haberleriyle gündeme gelen Somali’deki Türk okulları, isimsiz kahramanların görev yaptığı ülkelerden sadece biri. Adı yakın zamana kadar terör, açlık ve iç savaşla anılan bu ülkede, Anadolu’nun çeşitli illerinden gelmiş, fedakar birçok Türk öğretmen bulunuyor.

Somali Özel Bedir Türk Okulu öğretmenleri Mustafa Akay ve Hüseyin Türk de zor şartlar altında bu ülkede görev yapan fedakar öğretmenlerden sadece ikisi. Bursa’dan Somali’nin başkenti Mogadişu’ya Türkçe öğretmeni olarak gelen Mustafa Akay Zaman Gazetesi‘ne 2 yıl önce röportaj vermişti.
“ALLAH GAYESİ DIŞINDA TRİLYONLAR VERSELER SOMALİ’YE GİTMEZDİM”
Türkçe öğretmeni Akay, “Bana Allah gayesi dışında trilyonlar verseler Somali’ye gelmezdim. Burada iç savaş, terör ve yoksulluk var. Her gün etrafımızda bombalar patlıyor. Siz bu kadar zorluklara rağmen ülkesi, milleti adına, Allah rızası için mücadele eden insanlara o söylediklerinizle zorluk katıyorsunuz. Yani Somali devletine gidip bunlar tehlikeli diyorsunuz. Burada bizim tehlikemiz Somalili çocuklara Türkçe öğretmek, İslam’ı anlatmak mı? Nedir burada yanlış olan şey? Burada Türkiye’deki gelişmeleri duyan aileler bize gelip neler olup bittiğini soruyorlar ama giderken şunları söylüyorlar: Bizim kendi ülkemizin vatandaşları Somali’yi terk ederken siz buraya geldiniz, siz kötü insanlar olamazsınız.”
“BİR BUÇUK YIL EŞİMLE PENCERESİZ LOJMANDA YAŞADIM”
Okulda görev yapan İngilizce öğretmeni Hüseyin Türk de, Somali’ye yaklaşık 2 yıl önce gelmiş. Daha önce Tanzanya’da 3,5 yıl görev yaptığını aktaran Türk, “Ülkeye geldiğimizde ilk 5 ay 4 aile aynı evde kaldık. 1,5 yıl eşimle penceresiz ve kapısız bir lojmanda yaşadım. Evimizde gaz yoktu, eşim yemekleri odun ve kömür ile pişiriyordu. Şimdilerde ise yeni yeni evlerimizde gazlı ocak kullanmaya başladık. Bütün zorluklara rağmen halimize binlerce şükürler olsun. Somalililer kendi ülkelerinden güvenlik ve kıtlık nedeniyle kaçarken, bizler buraya geldik. Türk okullarımızda, Türk bayrağını dalgalandırıyoruz, çocuklara Türkçe öğretiyoruz?”
Okulda görev yapan Türk’ün eşi Zeynep Türk de Somali’ye geldikten sonra belli başlı zorluklar yaşadıklarını belirterek ekliyor: “Rabbimize hep şükrettik, dua ettik. İlk geldiğimizde yemeklerimizi kömürle, odunla pişirmek çok zor oldu ama alıştık. İlk geldiğimizde kaldığımız lojmanımızda pencere ve kapı yoktu. Sadece sineklik ve örtü ile idare etmek zorunda kalıyorduk. Şu an sadece hasta olduğumuzda okul dışındaki lojmanlardan dışarı çıkabiliyoruz.”
Türkçe öğretmeni Mustafa Akay’ı Somali’de yalnız bırakmayan eşi Zeynep Akay da yaşadıklarını şöyle anlatıyor: “Buraya gelince Fethullah Gülen Hocaefendi’yi daha iyi anlamaya başladım. Okul içindeki lojmanlardan dışarı güvenlik gerekçesiyle çıkamıyoruz. Her zaman hicret duygu ve düşüncemiz vardı. Buraya gelerek onu gerçekleştirdiğimiz için çok mutlu olduk. Rabbimize bize hicreti yaşattığı için her zaman şükrediyoruz.” Zeynep Akay son günlerde Hizmet Hareketi’ne yönelik karalama ve iftira kampanyalarını ise televizyondan ağlayarak izlediğini ifade ediyor. Akay çiftinin 8 yaşındaki çocukları Dilek Akay da, “Kumbaramdaki paraları buradaki çocuklara bağışlamıştım. Şimdi ise ben buradayım. İlk geldiğimde çok korkuyordum. Şu an ise alıştım.” diyor.