Şair-yazar Nevzat Yusuf Sarıgöl, 87 yaşında hayata veda etti

1936 yılında Köstence’deki Albeşti köyünde doğan şair-yazar Nevzat Yusuf Sarıgöl, Bükreş’te hayatını kaybetti. İki çocuk babası olan Sarıgöl’ün naaşı Bükreş’teki Türk Şehitliği yanındaki soydaşlar için ayrılan mezarda toprağa verilecek.

Romanya’daki Türk-Tatar toplumunun hafızaları arasında yer alan şair-yazar-dilbilimci Nevzat Yusuf Sarıgöl (Neuzat İusup) 87 yaşında Bükreş’te hayatını kaybetti. Geçirdiği ameliyat sonrasında uzun süredir hipertansiyon problemi yaşayan Yusuf, bugün ebedi hayata göç etti.

Romanya Yazarlar Birliği ve Türkiye Yazarlar Birliği üyesi olan şair-yazar Nevzat Yusuf Sarıgöl’ün çok sayıda kitap, çeviri ve şiir kitabı yayınlamıştı. Sarıgöl’ün son şiir kitabı ‘Turna Yeri –Locul berzei’ adlı şiir kitabı geçtiğimiz yıllarda tanıtılmıştı.

ŞİİRE LİSE YILLARINDA BAŞLADI

Lise yıllarından itibaren yazmaya başlayan Nevzat Yusuf Sarıgöl, şiirlerini Romence ve Türkçe, öykülerini ana dili Tatarca yazdı. Türk ve Tatar dilleri ile ilgili önemli çalışmalar yürüttü. 

NEVZAT YUSUF SARIGÖL KİMDİR?

1936 yılında Köstence’nin Albeşti (Sarıgöl) köyünde dünyaya gelen dilbilimci Nevzat Yusuf Sarıgöl, ilkokulu köyünde, ortaokulu Mangalya’da, liseyi Köstence’de okudu. 1962 yılında Bükreş Devlet Üniversitesi Filolojisinden mezun oldu. Aynı yıl bitirdiği üniversitenin Doğu Dilleri Bölümünde akademisyen olarak göreve başladı.

1991-95 yılları arasında Ankara Üniversitesi Dil -Tarih Coğrafya Fakültesinde konuk öğretim görevlisi olarak bulundu. Daha sonra çalışmalarını Bükreş Üniversitesi Yabancı Diller Fakültesi Türkoloji bölümünde sürdürdü. Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde kırk yılı aşkın bir süre öğretmenlik yaptı.

GERİDE ONLARCA KİTAP VE ESER BIRAKTI

Türkoloji alanı başta olmak üzere çok sayıda ulusal ve uluslararası bilimsel etkinliğe katılan Nevzat Yusuf; dilbilim, edebiyat ve edebiyat eleştirisi, etnografya ve folklor ile ilgili diğer alanlarda 25 kitap, yüzlerce makale ve araştırmalar yayınladı.

Romanya’daki Türk ve Tatar topluluklarının himayesinde çıkan Karadeniz ve Renkler dergilerinin editörlüğünü yaptı. Yayınladığı eserlerden bazıları şöyle:

Başlangıcından günümüze Türk şiiri, Nasrettin Hoca’ya dair Masallar, Romence-Türkçe konuşma kılavuzu, Leyla ve Mecnun, Gazeller, Dede Korkut: Hikâyeler, En güzel Türk masalları, Kınalı Kurban, Modern Türk şiiri, Tabanıma Gömlek Çaktım, Kelebeklerimin Öldüğü Gün, Turna Yeri.

Nevzat Yusuf Sarıgöl, son şiir kitabı ‘Turna Yeri -Locul berzei’ adlı eserinin ilhamını ve kaleme alış hikayesini böyle anlatmıştı.