Ülker, İngiltere’yi Bisküvisiz Bırakmadı

Murat Ülker’in sahibi olduğu Yıldız Holding, Kasım 2014’te İngiliz United Biscuits’i 2 milyar Sterlin’e (3,2 milyar dolar) satın aldığı günden bu yana dünyanın üçüncü büyük bisküvi üreticisi.
United Biscuits’in İngiltere’de 7 ve dünyanın diğer ülkelerinde 7 adet olmak üzere toplam 14 fabrikası bulunuyor. 2015 yılı sonlarında İngiltere’de sel oldu ve United Biscuits’in ülkedeki 7 fabrikasından biri olan Carlisle’daki fabrikasını su bastı, sonrasında da tesiste üretime ara verildi.
Sel felaketi sonrası Ülker Grubu fabrikayı yeniden üretime geçirmek için yatırım yapma kararı aldı. Bu arada üretime ara verilince piyasada markaya ait bisküvilerin arzında sıkıntı oldu. İngiltere bisküvi pazarının açık ara lideri olan United Biscuits’in ürünleri, özellikle Mcvitie’s en çok aranan markalardan. Ülker Grubu Carlisle fabrikasında üretimin durmasıyla piyasaya arzında düşme olan İngilizlerin damak tadına uygun Mcvitie’s markasını, diğer ülke fabrikalarında üretip Boeing 777 uçaklarıyla hafta içinde bu ülkeye gönderdi. İngiliz Daily Telegraph gazetesi Ülker’in uçakla İngiltere’ye bisküvi getirdiğini yazınca, Murat Ülker bu haberi twitter’dan “Biraz abarttık mı nedir!” notuyla paylaştı.
Yıldız Holding’in satın aldığı United Biscuits, İngilizlerin en çok tükettiği bisküvi markası McVitie’s’in sahibi. Daily Telegraph’ın haberine göre, bu hafta içinde İngiltere’ye bisküvi dolu olarak iniş yapan 2 adet Boeing 777 Emirates Havayolları’na ait. Gazete, United Biscuit’e ait Carlisle’daki fabrikası sel nedeniyle üretimi durdurmak zorunda kalırken, yapılan çalışmalar sonrası bazı bantlarda üretimin yeni yeni başlamakta olduğunu yazdı. United Biscuits üretimin normal seyrine dönmesinin birkaç ay süreceğini, bu esnada McVitie’s, Jacob’s, Carr’s ve Crawford markalarında arz sıkıntısı yaşanabileceğini açıklamıştı. İşte bu arz sıkıntısını şirket diğer fabrikalarında ürettiği United Biscuits markalarını bu ülkeye uçakla sevkederek çözdü.
Yıldız Holding, 184 yıl önce kurulan İngiliz bisküvi devi United Biscuits’i Kasım 2014’te 2 milyar Sterlin (3,2 milyar dolar) ödeyerek satın aldı. Bu satın alma Bir Türk şirketinin en büyük yabancı satın alması olarak tarihe geçti. Ve 2015 yılında Yıldız Holding, toplam gelirinin yüzde 26’sını United Biscuits’ten elde etti.