Romanyalı hakemin tabiri ırkçı mıydı yoksa gaf mı?

Paris Saint-Germain ile Başakşehir arasında oynanan Şampiyonlar Ligi maçı esnasında yaşanan olayların Romanya’daki yankıları sürüyor. Maçın dördüncü hakeminin, Başakşehir teknik kulübesindeki Webo için kullandığı ‘şu siyahi adam’ tabirinin ırkçılık içermediğini savunan Romen spor kamuoyu yapılanı ‘cahillikten kaynaklanan bir gaf’ olarak değerlendiriyor.

Romanya’da gazeteciliğin duayeni sayılan Cristian Tudor Popescu, hakem Constantin Coltescu için ‘cahil’ nitelemesi yaptı. Republica.ro adlı sitede kısa bir değerlendirme yazan Popescu, ”Adamımız, böyle bir pozisyon için gerekli asgari iletişim kültürü olup olmadığına bakılmadan AB’de hakemlik yapmak üzere görevlendirildi. “O siyahi adam” diyerek Romence konuştu. Çünkü hem asgari bir İngilizce bilmiyor, hem de orta hakemle aynı dili konuşmanın rahatlığını seçti.” ifadelerini kullandı. Cristian Tudor Popescu, Coltescu’ya yönelik ırkçılık suçlamasını ise aşırı buluyor.

Digi Radyo spor yorumcusu Radu Paraschivescu da, Romanyalı hakeme ırkçılık suçlaması yapılmaması gerektiğini düşünüyor. Coltescu’nun en büyük şanssızlığının Avrupa’daki ırkçı ifade olan, ‘negro, negre, nigger’ ile telaffuzu çok benzer olan bir kelimeyi kullanması olduğunu kaydeden Paraschivescu, ”Bu inceliği bilmeliydi, yaptığı gafla haksız suçlamalara maruz kaldı.” dedi.

Konuya dair görüşlerini yazan Adevarul gazetesinin başyazarı Liviu Avram ise şu tespitleri yapıyor: ”Sebastian Colţescu’nun talihsizliği, meslektaşıyla Rumence konuşurken, Fransızca ve İngilizce karşılığı ‘noir’ ve ‘black’ olan ve Rumencede nötr bir anlam taşıyan ‘negru’ sözcüğünü kullanması oldu. Bu da kulağa aşağılayıcıymış gibi geliyor.”

TRİBÜNLER DOLU OLSAYDI…

Libertatea gazetesinde yazan Razvan Prepelita ise yaşanan skandalı boş tribünlere bağlıyor. Prepelita şöyle diyor: ”Tribünlerin boş olduğu salgın günlerinde stadyumda uçan sineğin bile sesi duyuluyor. Hakemimiz bunu unutmuş olmalı. Tribünlerde alışık olduğumuz curcuna olsaydı hiçbir şey duyulmazdı.”

SPOR BAKANI ÖZÜR DİLEDİ

Romanya Spor Bakanı Ionut Stroe, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla özür diledi. Stroe, “Irkçı, yabancı düşmanı veya ayrımcı olarak yorumlanabilecek her türlü yorumu şiddetle kınıyorum. Bizi temsil etmeyen bu talihsiz olay için Romanya sporu adına özür dilerim.” dedi.

BİZDE ROMENLERE ÇİNGENE DERLER

Öte yandan Romanya spor medyası, bu karışıklık esnasında ekrana gelen sesin peşine düştü. Sahada olayın sıcaklığı koruduğu anlarda ekrana ingilizce olarak ‘Benim ülkemde Romenlere çingene derler’ sesi duyuluyor. Romen spor kamuoyu bu sesin Başakşehir Teknik Direktörü Okan Buruk’a ait olduğunu ileri sürüyor. UEFA’nın asıl bu sözleri ırkçı olarak görmesi gerektiği belirtiliyor.

Başakşehir Teknik Direktörü ise bir gün sonra oynanan maç sonrası yaptığı basın toplantısında Romanya’dan çok arkadaşı olduğunu söyleyerek, ”Romanya halkı bize çok yakındır. Romenleri severiz.” ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Paris’te oynanan Şampiyonlar Ligi maçının 17’inci dakikasında yardımcı antrenör Pierre Webo bir pozisyon sonrası hakeme itirazda bulunmasının ardından kırmızı kart görmüş, bu esnada dördüncü hakem Coltescu, yanındaki meslektaşına Webo hakkında şu ifadelerin kullanmıştı: ”Ala negru-şu siyahi olan, şuradaki siyahi olan. Git ve kim olduğunu kontrol et. Şuradaki siyah olan, böyle davranmak mümkün değil”