ABD’li emlak simsarı alışverişte

Kopenhag, ABD Başkanı Donald Trump’ın Grönland’ı satın alma teklifini geri çevirince, Trump Danimarka seyahatini iptal etti. ABD başkanı ziyaretinin iptalini, Danimarka Başbakanı Frederiksen’in Grönland’ı satın alma teklifini ‘kötü’ bir ifadeyle, ‘saçma’ diyerek geri çevirmiş olmasına bağladı.

Trump’ın sözleri Danimarka basınını kızdırdı. Tages-Anzeiger gazetesi Trump için ‘Emlakçı alışverişte’ yakıştırmasını yaptı. Politiken gazetesi ise, Trump’ın ABD’nin itibarını sarstığını yazdı.

Eurotopics’te yayınlanan derlemede, Christof Münger’in Tages-Anzeiger’de kaleme aldığı eleştiri yer aldı. Münger’e göre Trump’ın Grönland’ı satın alma planları etrafında dönen tuhaf kavga, ABD başkanının onca geçen zamana rağmen hala makamına uyum sağlayamadığının göstergesi. Danimarkalı yazar şu eleştiriyi yapıyor: ”Trump herhalde ABD başkanından ziyade, eskiden ve hala da olduğu gibi oldukça başarılı bir emlak simsarı gibi davranıyor. Tek fark bir gökdelen değil de, 1-2 milyon metrekare büyüklüğünde bir adayı, tüm yeraltı zenginlikleri ve kutup ayılarıyla birlikte satın almaya cüret etmesi. Trump’ın alışveriş listesinde başka nereler var? Kongo? Bu ülkede elmas ve kobalt çıkıyor. Yoksa golf sahalarıyla beraber İskoçya mı? Donald Trump’ın başkanlığı, mesleğini başka araçlarla, çok daha etkin araçlarla devam ettirmesi anlamına geliyor.”

DANİMARKA’NIN YERİ AB

Trump’ın seçilmesiyle ABD’nin öngörülemez bir yola girdiğini ileri süren Politiken gazetesi ise, aynı gidişatın 2020 seçimleriyle sürebileceği uyarısında bulunuyor. Gazete, Danimarka çıkarlarına en uygun yerin AB olduğunu kaydederek şu tavsiyede bulunuyor: ”Hem güvenlik politikaları hem de diplomatik olarak Brüksel’e odaklanmamız lazım. Ancak Avrupa’da sağlam bir yere sahip bir Danimarka, ABD’den gelen bu fırtınadan sağ çıkabilir.”