‘Romen Pasaportu’ artık en güçlüler arasında

Dünyanın en güçlü pasaportlarının sıralandığı Henley Pasaport Endeksi'ne göre, Romen pasaportu 14’üncü sıraya yükselerek dünyanın en güçlü pasaportları arasında yer aldı.

Dünyanın en güçlü pasaportları sıralamasında Romanya, 14’üncü sıraya yükselirken, Türkiye ise 45’inci sırada yer aldı. Romen pasaportuyla 177 ülkeye, Türk pasaportuyla ise 116 ülkeye vizesiz seyahat edilebiliyor.

DÜNYANIN EN GÜÇLÜ PASAPORTLARI AÇIKLANDI

Dünyanın en güçlü pasaportlarının sıralandığı Henley Pasaport Endeksi‘ne göre, Romen pasaportu 14’üncü sıraya yükselerek dünyanın en güçlü pasaportları arasında yer almaya başladı. Türk pasaportu ise 45. sırada kaldı. Romen vatandaşları 177 ülkeye, Türk vatandaşları ise 116 ülkeye vizesiz seyahat edebiliyor.  

İLK SIRADA SİNGAPUR YER ALDI

Pasaport Endeksi sıralamasında birinci sırayı ise yeniden Singapur aldı. Singapurlular dünya çapındaki 227 seyahat noktasından 195’ine vizesiz erişim hakkına sahip.

Dünyanın en güçlü pasaportlarında ikinci sırayı 5 ülke paylaştı. Fransa, Almanya, İtalya, Japonya ve İspanya pasaportuna sahip olanlar 192 ülkeye vizesiz seyahat edebiliyor.

HENLEY PASAPORT ENDEKSİ’ PASAPORTLARI NASIL SIRALIYOR?

Henley Pasaport Endeksi dünyanın en güçlü pasaportları sıralamasını üç ayda bir güncelleniyor. Bu sıralama, pasaport sahiplerinin vizesiz erişebildikleri destinasyonların sayısına dayanıyor.

Küresel vatandaşlık ve ikamet danışmanlığı firması Henley & Partners, dünyanın 199 pasaportunu sıralamak için Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nin (IATA) verilerini kullanıyor. Endeks 18 yıldır yayınlanıyor.

Ülkeler vizesiz ziyaret edebildikleri her destinasyon için bir puan alıyor. Vatandaşlar varışta vize, ziyaretçi izni veya varış noktasına girerken elektronik seyahat yetkisi (ETA) alabilmeleri durumunda vizesiz seyahat etmiş sayılıyor.

Vizenin gerekli olduğu veya pasaport sahibinin yola çıkmadan önce devlet onaylı bir e-vize alması gereken destinasyonlar için puan verilmiyor.