Dağda gezinti yapan genç kız, ayı saldırısında hayatını kaybetti

Bucegi Dağı’nda gezinti yaptığı sırada ayı saldırısına uğrayan Diana Maria isimli 19 yaşındaki genç kız, feci şekilde hayatını kaybetti. Jepii Mici (Caraiman) bölgesinde yürüyen iki genç arkadaş yolda ayı saldırısına uğrayınca #112 Acil Servisi’ni aradı. Gençlerden biri kaçmayı başarırken, diğeri ayının pençelerine yenik düştü. Kurtarma Servisi görevlisi Sergiu Frusinoiu, genç kızın ‘imdat’ çığlıklarına şahit olduğunu açıkladı.

112 GÖREVLİLERİ GENÇ KIZIN İMDAT ÇIĞLIKLARINI DUYDU

Saldırı anını yardım çığlıkları ile Acil Servis’teki görevlilere an be an aktaran genç kız (19), kurtarma ekipleri tarafından yol kenarındaki vadide yaklaşık 100 mt. sürüklenerek öldürülmüş halde bulundu.

GENÇ KIZIN CESEDİNİ AYIYI ÖLDÜREREK ALABİLDİLER

Genç kızın başındaki ayıyı öldüren dağdaki avcılar, 3 yaşındaki ayıyı dava önce bölgede gördüklerini ancak bu kadar agresifleştiğine şahit olmadıklarını aktardılar. Bușteni’deki uzman dağ kurtarma ekipinde yer alan Sergiu Frusinoiu, hâlâ olayın şokunda olduğunu belirterek, 32 yaşında olduğunu bugüne kadar böyle bir olay görmediğini ifade ediyor.

AYININ KUDUZ OLUP OLMADIĞI İNCELENİYOR

Olayla ilgili soruşturma sürerken, saldırgan ayının cesedi ‘kuduz’ olup olmadığına dair analiz için uzmanların incelemesine gönderildi.

ANNESİ: “ONU, ÇOK UYARDIM ANCAK BENİ DİNLEMEDİ”

Ayının öldürdüğü kızın annesi, yaşanan trajediyi önceden hissettiğini ve kızına o bölgeye gitmemesini ve ayılara karşı dikkatli olması için çok uyardığını belirtti. Acılı anne, Antena3’e yaptığı açıklamada şöyle konuştu: “O, beni aramadı, ben hep onu aradım. Çünkü, dağdaki ayılarla ilgili endişelerim vardı. Dedim ki Dia, lütfen gitme!. Ancak beni dinlemedi.. ‘Hayır, şimdi gidip dağ gezisini denemek istiyorum.’ dedi. Ben de ona, ‘Eğer gidersen, lütfen ayılara dikkat et, lütfen vadiye, her şeye dikkat et, çünkü bu dönem çok tehlikeli.. Ancak beni dinlemedi..”

AYI TARTIŞMASI YENİDEN GÜNDEM OLDU

Bu arada Avrupa’nın en büyük populasyonunun bulunduğu Karpatlardaki ayılardan korunma tartışması bölge sakinleri ile çevrecileri yeniden karşı karşıya getirdi. AGVPS Başkanı Mugurel Drăgănescu’nun yaptığı açıklamaya göre Karpatlarda yaklaşık 8000 civarında ayı yaşıyor.

ÇEVRE VE ORMAN BAKANI’NDAN AYILARIN AZALTILMASI İÇİN DESTEK TALEBİ

Ayıların popülasyonunun azaltılması için “daha kaç kişinin ölmesi gerekiyor?” diyen Çevre Bakanı Mircea Fechet ise yaptığı açıklamada ayı nüfusunun azaltılması için parlamentoya sunulan yasanın onaylanması için destek istedi.

PARLAMENTO ONAYLADI: TEHLİKELİ AYILAR ÖLDÜRÜLEBİLECEK

Parlamento, çevrecilerin tepkisine rağmen ‘Avcılık Ek Yasa’ maddesini onayladı: Yıllık yaklaşık 500 boz ayının öldürülmesi kotası milletvekilleri tarafından kabul edildi. Geçtiğimiz pazartesi günü Bucegi dağında 19 yaşındaki genç bir kızın bir ayı tarafından feci şekilde öldürülmesi üzerine olağanüstü şekilde toplanan parlamento üyeleri, görüşmeden önce mağdur kızın anısına saygı duruşunda bulundu.

Çevre eski bakanı Tanczos Barna’nın gündeme getirdiği yasa teklifi, 7 hayır’a karşı, 214 parlamenterin ‘evet’ oyu ile kabul edildi. Çevre Bakanlığının rakamlarına göre Karpatlarda yaklaşık 8000 bin, avcı derneklerine göre ise 12.000 boz ayı popülasyonu var.

Parlamento, çevrecilerin tepkisine rağmen yılda 500 ayının öldürülmesini öngören yasa tasarısını oy çokluğu ile kabul etti.