Türkiye-Romanya arasında 6 anlaşma imzalandı

Romanya-Türkiye Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Birinci Toplantısı Beştepe Sarayı’nda düzenlenen törenle imzalandı. Törende iki ülke arasında 6 anlaşmaya imza atıldı.

Başbakan Marcel Ciolacu, beraberinde 11 Kabine üyesi ile birlikte Türkiye’ye resmi ziyarette bulundu. Ziyarette, Romen vatandaşlarına ‘vizesiz Türkiye’ müjdesi verilirken, iki ülke arasında 6 anlaşma imzalandı.

Romanya-Türkiye Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Birinci Toplantısı Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda Ciolacu ve Erdoğan’ın huzurunda düzenlenen törenle imzalandı.

İmza öncesi anlaşmanın önemi üzerinde duran birer konuşma yapan Başbakan Marcel Ciolacu ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iki ülke arasındaki ilişkilerin her yıl daha da gelişmesinden duydukları memnuniyeti ifade etti.

CİOLACU: “TÜRKİYE, AB DIŞINDAKİ EN ÖNEMLİ TİCARİ ORTAĞIMIZ”

“2011 yılında imzalanan stratejik işbirliğinin imzalanmasından bu yana ilk hükümet toplantısını fiilen gerçekleştirmiş olduk. Bu anlaşmalar ülkelerimizi daha da yakınlaştıracaktır.” diyen Başbakan Marcel Ciolacu, Türkiye’nin AB dışındaki Romanya’nın en önemli ticari ortağı olduğuna dikkat çekti.

Romanya’nın geçen seneki depremde Türkiye’ye ilk yardıma koşan ülkeler arasında yer aldığına dikkat çeken Başbakan Ciolacu, Romen vatandaşlarına yapılan vize jesti için de teşekkür etti.

ROMANYA VATANDAŞLARI TÜRKİYE’YE KİMLİKLE SEYAHAT EDEBİLECEK

Romen vatandaşlarının artık Türkiye’ye vizesiz seyahat edebilecekleri söyleyen Erdoğan, “Romen vatandaşlarının artık ülkemize kimlikle seyahatini mümkün kılacak düzenlemeyi hayata geçirdiğimizi bu vesileyle duyurmak istiyorum.” dedi.

ERDOĞAN: ‘HEDEFİMİZ, TİCARET HACMİNİ 15 MİLYAR DOLARA ÇIKARMAK’

2011 yılında iki ülke arasındaki ilişkileri stratejik ortaklık seviyesine taşıdıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün de sayın başbakanla imzaladığımız ortak bildiriyle Türkiye-Romanya yüksek düzeyli stratejik işbirliği konseyinin tesisini temin ettik. Karşılık ticaret hacmimiz 2 yıl üst üste 10 milyar dolar seviyesini aştı. Hedefimiz 15 milyar dolara ulaşmaktır. Bu doğrultuda emin adımlarla ilerliyoruz. Şirketlerimizin Romanya’ya yatırımları 8 milyar dolara yaklaştı.” dedi.

İKİ ÜLKE ARASINDA İMZALANAN ANLAŞMALAR:

  • Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Romanya Hükümeti Arasında Ankara’da 6 Temmuz 1999’da İmzalanan Sosyal Güvenlik Anlaşmasının Uygulanmasına Yönelik İdari Anlaşma,
  • Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Romanya Hükümeti Arasında Şehircilik Alanında İşbirliğine İlişkin Anlaşma
  • Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Romanya Ekonomi, Girişimcilik ve Turizm Bakanlığı Arasında Turizm Alanında İşbirliğine Yönelik Mutabakat Zaptı
  • Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Romanya Ekonomi, Girişimcilik ve Turizm Bakanlığı Arasında Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Desteklenmesine Yönelik Mutabakat Zaptı
  • Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Romanya Hükümeti Arasında Kolluk Personelinin Eğitim ve Öğretimi Alanında İşbirliği Protokolü
  • Diplomatik Temsilcilik ve Konsolosluk Mensuplarının Aile Fertlerinin Gelir Getirici İşlerde Çalışabilmelerine Dair Anlaşma.”