Romanya’nın ilk uydusunu geliştiren ICHB öğrencilerini ziyaret eden Enerji Bakanı Sebastian Burduja: “Geleceğimiz sizlersiniz”

Romanya’nın ilk uydusunu geliştirip uzaydaki yörüngesine yerleştirmeyi başaran Uluslararası Bükreş Bilgisayar Lisesi’ni (ICHB) ziyaret eden Enerji Bakanı Sebastian Burduja’dan övgü: ”Sizlerle gurur duyuyoruz”

Romanya’nın uzaya fırlatmayı başardığı iki uyduda da (ROM-2 ve ROM-3) imzaları bulunan Uluslararası Bükreş Bilgisayar Lisesi’ni (ICHB) ziyaret eden Enerji Bakanı Sebastian Burduja, “Bu öğrencilerimizle gurur duyuyoruz. Burası, geleceğin Romanyası ve bizim ilk görevimiz onlara sahip çıkmak.” dedi.

Ziyaretinde Romanya’nın ilk uydularını geliştiren ‘RomSpace’ uzay ekibi öğrencileri, ‘Quantum Robotics’ kulübü ve olimpiyatçı öğrencileriyle görüşen ve çalışmalarını yerinde inceleyen Enerji Bakanı Burduja, uyduların geliştirildiği laboratuvarlarda incelemelerde bulundu.

ROMANYA’NIN İLK UYDUSUNDA ONLARIN İMZASI VAR

Romanya’nın uzaya göndermeyi başardığı tek uydunun lise öğrencilerinden (ICHB) oluşan bir ekibe ait olduğunu belirten Bakan Burduja, ziyareti ile ilgili sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu değerlendirmelerde bulundu: “Romanya’nın uzaya göndermeyi başardığı tek uydunun lise öğrencilerinden (ICHB) oluşan bir ekibe ait olduğunu biliyor musunuz? ROM-2 ve ROM-3 uyduları uzayda. İlk uydu, dünyamızla ilgili verileri, ikincisi ise gezegendeki Romanya ile ilgili görüntüleri iletiyor. Aynı zamanda uzayda yeni teknolojileri test edecekler. Her ikisi de Elon Musk’un roketleriyle fırlatıldı.

BAKAN’DAN OKULA ÖVGÜ: “ÇOK ÖNEMLİ YENİLİKLERE TANIK OLDUM“

Bugün, Uluslararası Bükreş Bilişim Lisesi’ne (ICHB) gittim. Nisan 2023’te Araştırma, İnovasyon ve Dijitalleştirme Bakanı olarak tanıştığım ‘RomSpace’ ekibinin olağanüstü gençleriyle burada tekrar buluştum.” diyen Bakan Burduja, şöyle devam etti: “Ayrıca lisenin robot ekibi ‘Quantum Robotics’ ile tanışma fırsatı buldum ve burada çok önemli yaratıcılık ve yeniliklere tanık oldum.”

“OKUL, OLİMPİYAT BAŞARILARIYLA DA DİKKAT ÇEKİYOR”

ICHB öğrencilerinin ulusal ve uluslararası olimpiyatlardaki performanslarıyla da dikkat çektiğine işaret eden Enerji Bakanı, “Her yıl onlarca madalya kazanıyorlar ve çoğu zaman dünyada birinci geliyorlar. Onlara daima yüksekleri hedeflemelerini, Romanya’yı temsil ettikleri için gurur duymalarını ve onlar aracılığıyla dünyadaki ilk ülke olma şansına sahip olduğumuzu söyledim. Burası Geleceğin Romanyası ve bizim ilk görevimiz onlara sahip çıkmak.” dedi.

LUMİNA YÖNETİM KURULU BAŞKANI GÜRSOY’DAN BAKAN BURDUJA’YA PLAKET 

Uluslararası Bükreş Bilgisayar Lisesi (ICHB) yöneticileri, ziyareti sırasında Bakan Burduja’ya eğitim çalışmaları hakkında bir brifing verirken, Lumina Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Gürsoy tarafından da bir plaket takdim edildi.