Romanya, bu öğrencileri alkışlıyor: İkinci uydularını da başarıyla fırlattılar

Uluslararası Bükreş Bilgisayar Lisesi (ICHB) öğrencileri, tasarlayıp geliştirdikleri ikinci mini uyduyu (ROM-3), Elon Musk’un ‘falcon 9’ roketiyle başarıyla fırlattı.

Romen öğrencilerin uzay çalışmalarındaki başarıları sürüyor. Kendileri tasarlayıp geliştirdikleri ikinci mini uyduyu (ROM-3), Elon Musk’un ‘falcon 9’ roketiyle başarıyla uzaya fırlatan öğrenciler, hedefledikleri yörüngelerine yerleştirmeyi başardı.

Uluslararası Bükreş Bilgisayar Lisesi (ICHB) ‘Romspace’ kulübü öğrencileri tarafından geliştirilen ikinci mini uydu, uzun süren test ve detaylı kontrol sürecinden sonra yörüngesine başarıyla yerleştirildi. Böylece öğrencilerin fırlattığı yeni uydu ile Romanya, ikinci mini aktif uydusuna sahip oldu.

HER 1,5 SAATTE DÜNYAYI TURLUYOR

Güneş enerjisi ile çalışan ‘ROM-3’ uydusu, halen dünyadan 540 km. yükseklikte ve saatte 27.500 km hızla seyahat ediyor. Her 1,5 saatte bir dünyanın etrafını turluyor.

ELON MUSK’UN ‘FALCON 9’ ROKETİYLE FIRLATILDI

ABD’deki ‘Falcon 9’ roketi, art arda ertelediği 3 fırlatmadan sonra 28 Kasım’da yerel saatle 11.25’te SpaceX’in Vandenberg üssünden fırlatıldı. İçinde 35 uydu bulunan kapsül, uyduları büyüklük ve önem sırasına göre, belirlenmiş zaman aralıklarında hedeflenen yörüngelerine yerleştirdi. Halen çalışır durumda hizmet vermeye başlayan ‘ROM-3’, enerjisini güneşten sağlıyor.

UYDU, DÜNYAYI GÖZLEMLEYECEK

Uydu üzerinden 436.235 MHz frekansında iletilen veriler, Romspace ekibi tarafından işlenecek. Uydunun görevleri arasında; dünyayı gözlemlemek, kendi parametrelerini incelemek, karasal manyetizmayı ve atmosfere çarpan kozmik radyasyonun seviyesini ölçmek gibi görevleri bulunuyor.

ROM-3’ÜN MİMARI BU ÖĞRENCİLER

‘ROM-3’ mini uydu misyonunu başarıyla tamamlayan ICHB ‘Romspace’ ekibinde; Filip Buşcu, David Ghiberdic, Alex Unteşu, Alesia Unteşu, Alex Peticaru ve halen Massachusetts Institute of Informatics’te (MIT) burslu öğrenim gören Alex Luchianov’dan oluşuyor.

ROMSPACE LİDERİ: “ZORLU GÖREVİ BAŞARIYLA GERÇEKLEŞTİRDİK”

‘Rom-3’ uydusunun, kozmik şartlar ve fırlatıcıdaki zorlukların üstesinden gelerek yörüngesine başarıyla yerleştirildiğini ve çalışır durumda göreve başladığını açıklayan Romspace ekibi başkanı Filip Buşcu, “Şimdi artık yörüngede birincisinden daha büyük ve daha güçlü ikinci bir uydumuz var. Gelecekteki uzay misyonumuzu daha da geliştirerek sürdürmeyi hedefliyoruz.” dedi.  

DAMİAN: “BU GENÇLER ALKIŞI HAK EDİYOR”

“Bu öğrencileri Romanya’ya kazandırıp ülkede tutmayı başarmalıyız.” diyen ‘ROM-3’ uydu projesine sponsor olan firmanın temsilcisi Dragoş Damian da yaptığı açıklamada, “Bu gençlerimizin başarısı gerçekten alkışı hak ediyor. Ülkemizin geleceği için bize umut veriyor. Güçlü, zeki, yenilikçi, başarılı nesiller geliyor. Onları elimizde tutmanın veya en azından ayakta tutmanın yollarını bulmak yetişkinler olarak bizim görevimiz.” dedi.  

HÜKÜMET VE BİRÇOK KURUM DESTEK VERİYOR

Uydu ile ilgili; araştırma, yapım ve test programı maliyetleri birçok yerel ve uluslararası önemli firma ve vakıfların yanı sıra Romanya Hükümetinin de sponsorluk desteğini almayı başardı.

Lumina eğitim kurumlarına bağlı ICHB öğrencilerinin geliştirdikleri uydu ve uzay çalışmalarındaki başarısı, Romen medyasında geniş şekilde yer aldı.