Engelli genç, Hukuk Fakültesinden birincilikle mezun oldu

ENGELLİ GENCİN GÖZ YAŞARTAN BAŞARISI: El ve ayaklarını kullanamayan 23 yaşındaki engelli genç Carol Mărginean, Sibiu’daki Hukuk Fakültesi’nden en yüksek notla (10) mezun oldu.

Hunedoara’da (Deva) el ve ayaklarını kullanamayan 23 yaşındaki Carol Mărginean isimli engelli genç, Sibiu’daki Hukuk Fakültesi’nden en yüksek notla (10) mezun oldu.

Azmiyle birçok yaşıtına örnek olan Carol, eline kalem alıp yazamasa da azmiyle okulunu büyük bir başarıyla bitirdi.

“KOLAY ÖĞRENİYORUM AMA YAZAMIYORUM”

“Fakültenin ilk yılında kimse çok başarılı olabileceğimi, okulu bitirebileceğimi düşünmüyordu. Ancak, başardım.” diyen Carol, eğitimiyle ilgili ve yaşadıkları zorlukları nasıl aştığını şöyle ifade ediyor: “Her şeyi öğrenebiliyorum ama yazamıyorum. Bu neden bazı öğretmenler sınavlara sözlü girmeyi kabul etti. Bazıları ise kabul etmedi. Ben de annemle birlikte sınava girme teklifi yaptım. Kabul edildi. Böylece sınavlara annemle girdim. Öğrendiklerimi ve soruların cevaplarını anneme söyledim, o da yazdı. Sonuçta, başardım.”

SIRADA YÜKSEL LİSANS HEDEFİ VAR

Bundan sonraki hedefinin yüksek lisans eğitimini devam ettirmek olduğunu belirten Carol, Deva Sosyal Yardım Müdürlüğü (DAS) kayıtlarındaki 800 engelliden biri.

Kurumun sosyal medya hesabından verilen bilgilere göre doktorlar, Carol doğduğunda, ailesine en kötüsüne hazır olmaları tavsiyesinde bulunmuş..

Hayat mücadelesi ile örnek olan Carol, bu süreci de şöyle aktarıyor: “Bütün çocuklar koşabilirdi ama ben hiçbir zaman koşamadım. Sonra büyüyünce nedenini anladım. Özellikle yaşıtlarımın davranışları beni çok etkiledi. Bulaşıcı olabileceğim söylendikten sonra benden uzaklaşmaya başladıklarında ve bazıları kaçmaya başladığında etrafımda olup biteni anlamak kolay olmadı.” diyor ve şu eklemeyi yapıyor: “Zamanla sizden farklı görünen bir dünyada yaşadığınızda alışıyorsunuz ve kötü şeyleri görmezden gelmeyi öğreniyorsunuz..”

“PES ETMEDİM, MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİM”

Hiçbir zaman pes etmediğini belirten genç hukukçu, iki yabancı dili akıcı şekilde konuşabiliyor. Ancak engellerini aşmak için diğerlerine göre çok daha fazla efor sarf etmek gerektiğine dikkat çekiyor ve “Maalesef vücudum bugüne kadar tedavilere cevap vermedi. Ancak iyileşme egzersizlerine devam etmeye devam ediyorum. Asla pes etmeyeceğim. 23 yıldır ailem olmadan bir adım atamadım. Ancak bundan sonra hayata kendi başıma yeterli hale gelene kadar elimden gelen her türlü çabayı harcayacağım.”

“ENGELLER DEĞİL KÖPRÜLER KURMALIYIZ”

Küçük yaşından beri engellerin zorluklarını yaşayan Carol’un diğer insanlara da küçük bir tavsiyesi var; “Eğer zihnimizi açarsak ve aramıza koyduğumuz engeller yerine köprüler kurmayı öğrenirsek dünyayı daha farklı yaşanabilir hale getirebiliriz.”