Romanya, Fizik’te de Avrupa Şampiyonu

Uluslararası Fizik (IPhO) Olimpiyatlarında 5 madalya kazanarak Avrupa Şampiyonu olan Romen öğrenciler, dünya sıralamasında da ilk 3’te yer aldı.

Romen öğrencilerin Olimpiyat başarıları sürüyor. Matematikten sonra Uluslararası Fizik (IPhO) Olimpiyatlarında da 5 madalya kazanarak Avrupa Şampiyonu olan Romen öğrenciler, dünya sıralamasında da ilk 3’te yer aldı. Romanya’ya şampiyonluk gururunu yaşatan 5 öğrenciden 4’ü madalya fabrikası olarak adlandırılan Uluslararası Bükreş Bilgisiyar Lisesi (ICHB)’den.

Geçtiğimiz günlerde Matematikte son 24 yılın en önemli başarısını yakalayan Romen öğrenciler, bu kez Fizik’te çıtayı yükselterek Romanya’ya Avrupa Şampiyonluğu ve Dünya 3’üncülüğünü hediye ettiler.

EĞİTİM BAKANLIĞI: ÖĞRENCİLERİMİZ, FİZİK’TE DE TARİH YAZDI

Tokyo’da 10-17 Temmuz tarihleri arasında düzenlenen 53. Uluslararası Fizik Olimpiyatı’nda (IPhO); 3 altın 2 gümüş madalya kazanan Romanya ekibi Bükreş’e dönüşlerinde hava limanında çiçek ve alkışlarla karşılandı. Uluslararası Fizik Olimpiyatlarına 84 ülkeden toplam 398 öğrenci katılmıştı.

Öğrencilerin başarılarını duyuran Eğitim Bakanlığı, Romen öğrencilerin matematikten sonra Fizik’te de tarih yazdığını açıkladı. Bakanlık, bu başarıda emeği geçen herkese teşekkür etti.

Bilim olimpiyatlarındaki başarılar, Romen yazılı ve görüntülü medyasında da geniş yer aldı.

OLİMPİYAT SEVİNCİNİ YAŞATAN ÖĞRENCİLER VE GÖRÜŞLERİ:

Momoiu Alexandru, (Altın madalya -ICHB): Elde ettiğim bu sonuç ve başarı büyük ölçüde lise ve ortaokul öğretmenlerimin desteklerine borçluyum.

Dragomir Andrei Darius (Altın madalya-ICHB): Olimpiyatlarda altın madalya kazandım. Lisedeki yoğun çalışmalarımı teyid ettirebildiğim için son derece mutluyum. Tokyo’daki deneyim, hem kültürel hem de akademik olarak çok güzeldi.

Oros Vlad Ştefan (Altın madalya- Grigore Moisil): Eskiden bir kağıt parçası üzerindeki birkaç formül olan şey (fizik) artık benim için bir tür lisan, neredeyse Romence kadar doğal olarak anladığım bir dil haline geldi.

Tudose Rareș Felix (Gümüş madalya – ICHB): Bu madalyayı aldığım ana kadar endişeli ve heyecanlıydım. Çok mutluyum.

Mirică Ioan Alexandru (Gümüş madalya-ICHB): Bu sonuçları elde edebilmek için çok çaba sarf ettik.