Brăila Asma Köprüsü hizmete girdi

Tuna nehri üzerinde yapılan Avrupa’nın en yüksek 3’üncü asma köprüsü düzenlenen törenle hizmete girdi.

Romanya’da yapılan son 30 yılın en büyük altyapı projesi Brăila (Altın Kapı) Asma Köprüsü, düzenlenen törenle hizmete girdi. Açılış törenine, Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, başbakan Marcel Ciolacu ile Senato Başkanı Nicolae Ciucă da katıldı.

IOHANNİS: “ALTYAPI PROJELERİNE ÖNEM VERİLMELİ”

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, projenin, Romanya’da son 30 yılda yapılan en büyük altyapı projesi olduğunu belirtti. Köprü’nün, Romanya’nın ortak eseri olduğunu belirterek, bu şekildeki altyapı projelerine devam edilmesi gerektiğini vurguladı.

Reformlar ve ekonomik kalkınma açısından Romanya’nın çıkarlarının her şeyden önce geldiğine dikkat çeken Iohannis, şöyle devam etti, “Ülkemizin önemli miktarda Avrupa fonlarına erişimi vardır ve bu tutarların önemli bir kısmı ulaşım altyapısının geliştirilmesine tahsis edilmektedir. Hepimiz, daha fazla, daha iyi ve daha güvenli yolların bulunduğu bir Romanya istiyoruz.”

BAŞBAKAN CİOLACU: “BÖLGEYE ÖNEMLİ KATKISI OLACAK”

Brăila Köprüsü’nün bir ekip çalışmasının en güzel örneklerinden biri olduğunu söyleyen başbakan Marcel Ciolacu, projenin; Brăila ve Tulcea başta olmak üzere bölgeye büyük katkı sağlayacak büyük bir kamu yatırımı modeli olduğunu belirterek, “Köprüye yatırılan 500 milyon euro, özellikle bu bölgede, büyük ölçüde Romanya ekonomisine geri döndü. Bu para, 4 yıldır yerel ekonomiyi besliyor. Ancak aynı zamanda hükümet programının temeline koyduğumuz ekonomik yurtseverliğin de bir simgesidir.” dedi.

SENATO BAŞKANI: “KÖPRÜ İNŞAATINDA AB’NİN DESTEĞİ BÜYÜK”

Senato Başkanı Nicolae Ciucă da yaptığı konuşmada, köprünün finansmanının yüzde 85’inin AB fonlarından elde edildiğini belirterek Avrupa Ulaştırma Komiseri Adina Vălean’a desteği için teşekkür etti.

Ciucă, Vălean’ın köprünün Ukrayna’daki savaş açısından öncelikli olarak desteklenmesi gerektiğine dair sözlerine dikkat çekti.

AVRUPA’NIN 3’ÜNCÜ EN YÜKSEK ASMA KÖPRÜSÜ

Yaklaşık 2 kilometre uzunluğundaki köprü, Avrupa’nın en yüksek 3’üncü asma köprüsü. Tuna nehrinin, Karadeniz’e dökülmeden önceki son köprüsü olan ‘Brăila Altın Kapı Köprüsü’, 500 milyon euroya mal oldu. Köprüyü, İtalyan-Japon ortak konsorsiyumu inşa etti. 2017’de başlayan inşaat yaklaşık 6 yıl sürdü.

ULAŞTIRMA BAKANI: 5 YIL KÖPRÜ GEÇİŞLERİ ÜCRETSİZ OLACAK

Beş yıl boyunca köprü geçişlerinden ücret alınmayacağını açıklayan Ulaştırma Bakanı Sorin Grindeanu ise açılışta yaptığı konuşmada, “Romanya’da altyapı projelerinin başarısı ile ilgili özel bir an yaşıyoruz. 2017’de çok az kişi bu projenin başarısına inandı. Altı yıl sonra, açılış töreninde buradayız. Ben buna Romen birliğinin ‘umut köprüsü’ diyorum. Köprü, Brăila ve Tulcea illeri arasındaki Tuna üzerinde ilk karayolu bağlantısını sağlıyor. Bu, aynı zamanda Romanya’nın yeni fırsatlar gerçekleştirebilme başarısıdır.”