Greve giden eğitimciler: “Sosyal yardım değil, makul ücret istiyoruz”

‘Spiru Haret’ ve ‘Alma Mater’ Eğitim Federasyonları öncülüğünde düzenlenen greve ülke genelinde yaklaşık 220 bin eğitimci ve yardımcı personel katıldı.

Hükümetin teklifini kabul etmeyen eğitimciler, 18 yıl (2005) aradan sonra bugün ilk kez ülke genelinde greve gitti. “Sosyal yardım değil, makul maaşa ihtiyacımız var” diyen eğitim sendikası yetkilileri öğretmenlerin durumunun düzeltilmesi çağrısında bulundu. Grevden yaklaşık 3 milyon öğrenci olumsuz etkileniyor.

‘Spiru Haret’ ve ‘Alma Mater’ Eğitim Federasyonları öncülüğünde düzenlenen greve ülke genelinde yaklaşık 220 bin eğitimci ve yardımcı personel katıldı. Grevin, anlaşma sağlanana kadar süresiz devam edeceği açıklandı.

Sendika temsilcileri, eğitimcilere; enflasyon endeksine göre maaş zammı, mesai ücreti ve okullarda daha iyi altyapı için yatırım desteği sağlanmasını talep ediyor.

NİSTOR: TALEPLERİMİZE DUYARSIZ KALINDI

Ortalama maaşların 1000 dolar seviyesinde olduğu ülkede yeni göreve başlayan bir öğretmenin eline aylık net ortalama 2.400 lei (482 Euro) geçiyor. Grevin bir anda başlamadığını, taleplerine duyarsız kalındığını belirten Spiru Haret Eğitim Federasyonu başkanı Marius Nistor, insanca geçinebilecekleri maaş talep ettiklerine dikkat çekti. Nistor, hükümet yetkilileri ile somut talepler üzerinde görüşmeye hazır olduklarını kaydederek, “Öğretmenler saygı istiyorlar.” dedi.

AKADEMİSYENLERDEN DE İKİ SAATLİK DESTEK

Maaşların ve sosyal hakların yetersizliğini gerekçe gösteren İlk ve orta öğretimdeki öğretmen grevine üniversitedeki akademisyenler de 2 saatlik dayanışma grevi ile destek verdi.