Kosova vatandaşlarına ‘Vizesiz Avrupa’ yolu açıldı

AP, gelecek yıldan itibaren Kosova vatandaşları için AB’ye vizesiz seyahat imkanı tanıyan kararı onayladı.

Avrupa Parlamentosu (AP) Kosova pasaportu sahipleri için Avrupa Birliği’ne (AB) gelecek yıldan itibaren vizesiz seyahat imkanı tanınması kararını onayladı.

AP Genel Kurulundaki oylamanın ardından yapılan yazılı açıklamada “Kosova vatandaşlarının herhangi bir 180 günlük süre içinde 90 güne kadar vize talep etmeden AB’ye ve AB vatandaşlarının Kosova’ya gitmelerine izin verilecek.” bilgisi verildi.

Böylece Batı Balkanlar bölgesinin tümü, AB’nin vizesiz seyahat bölgesi Schengen ile vize muafiyeti kapsamına alındı. Kosova vatandaşları, bu karar sayesinde AB üyesi olmayan ancak Schengen’de yer alan Norveç İsveç ve Lihtenştayn’a da vizesiz seyahat yapabilecek.

Karar, resmi gazetede yayınlandıktan sonra yürürlüğe girecek.

VİZE MUAFİYETİ GELECEK YIL UYGULAMAYA GİRECEK

Vize muafiyeti, Avrupa Seyahat Bilgi ve Yetkilendirme Sisteminin (ETIAS) operasyonel olduğu tarihte veya 1 Ocak 2024’te uygulamaya girecek. ETIAS, 2024’ten önce yürürlüğe girerse bu tarih dikkate alınacak.

Kosova, diğer Batı Balkan ülkeleriyle birlikte 2003’te Yunanistan’ın Selanik şehrinde düzenlenen AB Liderler Zirvesi’nde “potansiyel aday” ülke ilan edilmişti.

Ülkenin 2008’de Sırbistan’dan tek taraflı olarak ilan ettiği bağımsızlığı, halihazırda Yunanistan, Romanya, Slovakya, İspanya ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi olmak üzere 5 AB ülkesi tarafından tanınmıyor.

Kosova, Aralık 2022’de AB’ye resmi üyelik başvurusu yapmıştı.