Kılıçdaroğlu, ‘Mărțișor’ bilekliğinin hikâyesini anlattı

Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, evinden paylaştığı videolu mesajda ‘Mărțișor’ bilekliğinin hikayesini anlattı.

Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, evinden paylaştığı videolu mesajda dikkat çeken Romenlerin ‘Mărțișor’, Bulgarların ‘Marteniçka’ adını verdikleri bilekliğinin hikâyesini anlattı.

Gazeteci İsmail Küçükkaya, sosyal medya hesabından Kılıçdaroğlu’nun katıldığı Halk TV’deki Liderler Masası programının ardından Kılıçdaroğlu’nun makam odasında gerçekleşen sohbetten bir video paylaştı.

Kılıçdaroğlu burada bir süredir bileğinde olan ve merak edilen marteniçka bilekliğinin hikâyesini anlattı. Cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu, videoda şu ifadeleri kullandı:

“Eski Kızılaycılar ile bir toplantı yaptım. İl başkanlarıyla. İl başkanlığı yapan bir kadın bunu taktı. Leyleği bekleyeceğiz. Görünceye kadar kalacak burada. Leyleği görünce çıkaracağız.”

BALKANLARA AİT BİR GELENEK: MĂRȚIȘOR 

İlkbaharın habercisi 1 mart, her kültürde kendine has kutlamalarla karşılanıyor. Bazı Balkan ülkelerindeki kadınlar, kırmızı ve beyaz renkli iplerden yapılan püskülleri ya da kırmızı beyaz püskülün iliştirildiği süs eşyalarını takarak bu mevsimi karşılıyor. Bir ay boyunca yakalarda rozet, boyunlarda kolye ya da elde bileklik olarak taşınan bu takıların sağlık ve şans getirdiğine inanılıyor. Mart başında takılan bileklik 1 ay boyunca bilekte kalıyor. Takılırken sağlık, şans, bolluk, bereket gibi iyi dileklerde bulunuluyor.

Adını mart ayından alan bu köklü geleneğe Bulgaristan’da ‘Martenitsa Marteniçka’, Romanya’da ise ‘Mărțișor’ deniliyor. Her iki kültürün sahiplendiği geleneğin gerçek sahibi ise bilinmiyor. Ancak mart ayının gelmesiyle sadece bu iki ülke değil; Macaristan, Moldova ve Makedonya gibi Balkan ülkelerinin çoğunun sokakları kırmızı ve beyaz rengin hakim olduğu çeşit çeşit hediyeliklerle dolup taşıyor. Sağlık ve gücü temsil eden kırmızı renk ile ilkbaharla gelen temizliği sembolize eden beyaz rengin birleşiminden yapılan püskül, kolye, broş ve insan figürleri, bu ayın ilk günlerinde hanımlara sunulan en değerli hediye oluveriyor.