Moldova’nın resmi dili ‘Romence’ oldu

İktidardaki Eylem ve Dayanışma Partisi (PAS) milletvekilleri tarafından sunulan yasa tasarısı 58 milletvekilinin desteği ile kabul edildi.

Moldova’nın resmi dilinin ‘Romence’ olduğuna dair yasa tasarısı Parlamentodan oy çokluğu ile kabul edildi. Ülkenin bütün mevzuatında geçen “Moldova dili” ibaresi de “Romen dili” olarak değiştirilecek. Karara Moskova yanlısı komünist milletvekilleri tepki gösterdi.

YASA TASARISI OY ÇOKLUĞU İLE KABUL EDİLDİ

İktidardaki Eylem ve Dayanışma Partisi (PAS) milletvekilleri tarafından sunulan yasa tasarısı 58 milletvekilinin desteği ile kabul edildi. Yasa tasarısı kabul edildikten sonra PAS milletvekilleri kararı ayakta alkışladı. Moskova yanlısı muhalif milletvekilleri ise kararı protesto eden pankartlar açtılar.

Kanun ayrıca, Parlamento’nun resmi olarak kabul ettiği anma, resmi tatil ve Bayram günlerinde geçen “Dilimiz” ibaresi de artık “Romen Dili” olarak düzenlenecek.

ROMANYA, KARARI MEMNUNİYETLE KARŞILADI

Romanya Dışişleri Bakanı (MAE) Bogdan Aurescu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Moldova Parlamentosunun kabul ettiği “Resmi dilimiz Romence” yasasını memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. Aurescu, “Bu adım, bilimsel gerçeği ispatlıyor. Romanya ile Moldova Cumhuriyeti arasındaki; dil, tarih ve kültür ortaklığı yeniden teyit edildi. Kanunun kabulü, Moldova Cumhuriyeti’ndeki toplumun olgunluğunu ve Avrupa Birliği’nin dayandığı değerlere olan bağlılığını da ispatlıyor.” açıklaması yaptı.