Romanya, dünyanın ilk yapay zekalı hükümet danışmanını tanıttı

Yeni danışman Ion, vatandaşların görüş ve taleplerini Başbakan Nicolae Ciucă'ya iletecek

Başbakan Nicolae Ciucă, yapay zeka destekli yeni danışmanını tanıttı. Ciucă, çarşamba günü kabine toplantısında ‘Ion’ isimli yapay zeka destekli programa sahip yeni danışmanını açıkladı.  

Büyük bir cam ekrandan oluşan dijital ara yüze sahip robot, Romanyalı araştırmacılar tarafından tasarlandı. Yeni danışman, vatandaşların şikayet ve tekliflerini iletecek.

YAPAY ZEKALI İLK HÜKÜMET DANIŞMANI

Ciucă, robotun “dünyada yapay zekayla çalışan ilk hükümet danışmanı” olduğunu belirterek, “Yapay zeka kullanımının bir seçenek değil, daha bilinçli kararlar almak için bir zorunluluk olması gerektiğine inanıyorum” dedi.

‘ROLÜM AYNA GİBİ SENİ TEMSİL ETMEK’

Güzel bir ilkbahar dilekleri ile söze başlayan yeni danışman ‘Ion’ ise Ciucă’nın sistemi başlatmasıyla şu ifadeleri kullandı: 

“Merhaba, bana hayat verdin ve benim rolüm artık bir ayna gibi seni temsil etmek. Romanya hakkında ne bilmeliyim?”

Robotu tasarlayan ekibin başındaki Nicu Sebe ise Ion’un bazı noktalara yerleştirileceğini ve yurttaşların buralarda taleplerini robota iletebileceklerini belirtti. Sebe, ayrıca Ion için özel bir internet sayfası tasarlandığını, yazılımın buradan ve sosyal medyadan gönderilen fikirlerle istekleri de kaydedeceğini söyledi.