TÜRKİYE, 7.7 BÜYÜKLÜĞÜNDEKİ DEPREMLE SARSILDI

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde saat 4.17'de 7,4 büyüklüğünde deprem olurken Gaziantep'te de büyüklükleri 6,4 ile 6,5 olan iki deprem meydana geldi.

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde saat 04.17’de 7,7 büyüklüğünde deprem kaydedildi. AFAD açıklamasına göre deprem, yerin 7 kilometre derinliğinde gerçekleşti. Çok sayıda ilden de hissedilen depremin 30 saniyeden fazla sürdüğü öğrenildi.

BÖLGEDEKİ BİRÇOK İL SALLANDI

Kahramanmaraş’ın yanı sıra Gaziantep, Malatya, Batman, Bingöl, Elazığ, Kilis, Diyarbakır, Mardin, Siirt, Şırnak, Van, Muş, Bitlis, Hakkari, Adana, Osmaniye ve Hatay’da da hissedilen deprem nedeniyle bazı vatandaşlar binalardan çıkarak dışarıda bekledi.

Deprem nedeniyle Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Malatya ve Hatay’dan bazı binaların yıkıldığı haberleri geliyor.

ÇOK SAYIDA ARTÇI DEPREM MEYDANA GELDİ

Maraş’taki depremden sonra 7,6, 4.26’da Gaziantep’in Nurdağı ilçesinde 6.4 ve 4.28’de 6.6, yine Gaziantep’in İslahiye ilçesinde 4.26’da 6.5 büyüklüğünde üç büyük deprem daha meydana geldi. Bunların artçı deprem olduğu düşünülüyor.

Gelen ilk verilere göre, bölgede çok sayıda binanın yıkıldığı görüldü. Malatya’da birkaç binanın yıkıldığına dair bilgiler var. Gaziantep’in de depremden çok fazla etkilendiği öğrenildi. Malatya, Adıyaman ve Diyarbakır’da yıkılan binalar olduğu belirtiliyor.

ŞANLIURFA VALİSİ: 15 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ 

Urfa Valisi Salih Ayhan, depremde 15 kişinin hayatını kaybettiğini  30 da yaralının bulunduğunu duyurdu. Şanlıurfa Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, kentte 16 binanın yıkıldığını 5 kişinin öldüğünü söyledi.

Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz ise şehirde 34 binanın yıkıldığını, 5 kişinin hayatını kaybettiğini, kurtarma çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

AFAD, deprem sonrası yaptığı uyarıda, “Haberleşmelerinizi kısa mesaj servisi (SMS) ve internet tabanlı mesajlaşma yazılımları üzerinden yapınız. Hayati durumlar dışında telefon görüşmesi yapmaktan kaçının” dedi.

SOSYAL MEDYADAN YARDIM ÇAĞRISI

Maraş Seçkinler sitesi C blok Büyükşehir Belediye karşısında binanın altında kalan Yaşar İhsan Pak, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla yardım istedi. Farklı illerden de sosyal medyada paylaşım yaparak enkaz altında olduklarını söyleyenler var.

Diyarbakır’da Tesisler mevkiinde bulunan Toyota servisinin hemen yanında 7-8 katlı apartman yıkıldığı belirtiliyor.

SOYLU: DÖRDÜNCÜ SEVİYE ALARM ORTAYA KOYDUK

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, depremden Antep, Osmaniye, Malatya, Adıyaman, Adana, Diyarbakır, Kilis ve Urfa’nın etkilendiğini dile getirdi. Soylu, “Çok yerden ihbar geliyor. Şu anda arama kurtarma ekiplerimiz bölgelere sevk edildi. Kargo uçaklarımız hazırlanıyor, bölgelere sevk edildi. İlk işimiz arama kurtarma çalışmalarını yapmak. Bunun için de bütün ekiplerimiz teyakkuz halinde. Dördüncü seviye alarm ortaya koyduk. Dördüncü seviye uluslararası yardımı da içeren bir alarmdır. Bu açıdan şu andaki son durumumuz bu” diye konuştu.

AFAD içerisinde oluşturulan basın merkezinden belirli zamanlarda vatandaşlara bilgi verileceğini ileten Soylu, “Biz hepimiz bakan arkadaşlarımızla paylaştık. Hepimiz yani depremin etkilediği bütün illere, vilayetlere bütün arkadaşlarımızla beraber geçmiş olacağız, geçeceğiz” dedi.

6’NIN ÜZERİNE 6 ARTÇI DEPREM 

Gazetecilerin, kaç deprem yaşandığına ilişkin sorusu üzerine Soylu, “Şu ana kadar 6’nın üzerinde en son 5 artçı olmuştu. 6’nın üzerinde 6 deprem var, en büyüğü 6,6. Bir tanesi de Nurdağı’nda oldu” ifadelerini kullandı.

Can kaybı ve yıkıma ilişkin bilgilerin sorulması üzerine Soylu, “Şu anda yıkım ve can kaybı bilgisi konusunda net bir şey söyleyemeyiz. Ancak biz bu konulardaki açıklamaları sürekli mutat bir şekilde devam ettireceğiz” değerlendirmesini yaptı.

Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, deprem bölgesine kan sevkiyatı yaptıklarını açıkladı. Kınık, “Ulusal kan stoklarımız mevcut, ilave ihtiyaçlar için vatandaşları kan bağışına davet ediyoruz” dedi.

Milli Savunma Bakanlığı da birliklerin etkilendiği ve hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini açıkladı.

DİYARBAKIR: YIKILAN BİNALAR VAR

Mevlana Halit Mahallesi ve Huzurevleri’nde iki binanın yanı sıra Dağkapı’daki Diyar Galeria’nın bir bölümü çöktü. Ofis semtindeki 9 katlı Sözel Apartımanı isebüyük oranda çöktü. AFAD ve itfaiye ekipleri enkaz altında kalanları kurtarma çalışmasını sürdürüyor. Mahalle sakinleri çok sayıda kişimin enkaz altında olduğunu söyledi.

Diyarbakır’da son bilgilere göre yaklaşık 17 bina yıkıldı. Yıkılan binalar çok katlı binalar ve enkaz altında çok sayıda insan var.

MALATYA: 130 BİNA YIKILDI 

Malatya Valisi Hulusi Şahin, kentte depremde şu ana kadar 23 kişinin hayatını kaybettiğini, 420 kişinin yaralandığını, 140 binanın yıkıldığını kaydetti.

KOMUTANLAR BÖLGEYE GİDİYOR

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), deprem nedeniyle yardımların ve ekiplerin ulaştırılması amacıyla nakliye uçaklarının hazır olduğunu duyurarak, Bakan Hulusi Akar’ın Genelkurmay Başkanı ve Kara Kuvvetleri Komutanı ile bölgeye gittiği vurgulandı. MSB’nin açıklamsı şöyle:

“Bu sabah meydana gelen depremlerde Kahramanmaraş, Malatya, Gaziantep, Diyarbakır, Adana, Hatay, Kilis, Osmaniye illerinde bulunan birliklerimiz etkilenmiştir. Hasar tespit çalışmaları devam etmektedir.

Millî Savunma Bakanlığında deprem faaliyetlerinin koordinasyonu için Afet Acil Durum Kriz Merkezi oluşturularak faaliyetlerine başlamıştır. TSK İnsani Yardım Tugayı unsurları ile AFAD talepleri kapsamında nakliye uçakları göreve hazırdır. Taleplerin karşılanması için koordinasyona başlanmıştır.

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar beraberinde Genelkurmay Başkanı ve Kara Kuvvetleri Komutanı ile bölgeye gitmektedir. Tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun.”

ADANA VE MERSİN’E EĞİTİME ARA 

Maraş’taki depremden etkilenen Adana ve Mersin’de valilikler eğitim-öğretime 1 gün ara verildiğini duyurdu.

VALİLER KOORDİNASYON İÇİN DİĞER İLLERE GÖNDERİLDİ

AFAD’dan yapılan açıklamada deprem bölgesinde koordinasyona destek sağlamak üzere; Kahramanmaraş’a Kayseri Valisi, Hatay’a Mersin Valisi, Gaziantep’e Mardin Valisi, Adıyaman’a Tunceli Valisi, Osmaniye’ye Bingöl Valisi ve Malatya’ya Sivas Valisi’nin görevlendirildiği kaydedildi.

DEPREM, SURİYE’Yİ DE VURDU 

Maraş’taki depremin Suriye’de de yıkıma sebep olduğu belirtiliyor. İlk bilgilere göre Halep, Hama ve Lazkiye’de binalar yıkıldı, birçok kişi öldü, onlarca yaralı bulunuyor. Depremin bölgede Filistin, Ürdün, Lübnan’da da hissedildiği kaydedildi.