İsveç, gazeteci Bülent Keneş’in Türkiye’ye iade talebini reddetti

Gazeteci Bülent Keneş'in Türkiye'ye iadesine ilişkin Mahkeme, talebin "siyasi" gerekçeye dayandığına hükmederek reddeti.

İsveç Yüksek Mahkemesi, Cumhurbaşkanı ve AKP lideri Recep Tayyip Erdoğan’ın bu ülkeden istediği gazeteci Bülent Keneş‘in iade talebini reddetti. Mahkeme, talebin “siyasi suçlarla ilgili olduğu gerekçesiyle” iadenin önünde engeller olduğuna hükmetti.

Euronews.com’ün aktardığına göre; “Davada suçluların iadesinin önünde çeşitli engeller olduğu açık.” diyen Yüksek Mahkeme Yargıcı Petter Asp basına yaptığı açıklamada, suç isnatlarından biriyle ilgili olarak çifte suçluluk şartının yerine getirilmediğini dile getirdi.

BÜLENT KENEŞ: ‘BENİ MUTLU EDEN BİR KARAR AMA…’

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Today’s Zaman gazetesinin eski genel yayın yönetmeni Bülent Keneş, “Zaten beklediğim bir karardı. Teknik ve pratik açıdan beni mutlu eden bir karar oldu.” diyerek şu ifadeleri kullandı: “Üzerimde büyük bir stres oluşturan sürecin baskısı kalkmış oldu. Bu yönüyle mutluyum ama İsveç otoritelerinin hâlâ Erdoğan’ın despotik rejiminin gerçek karakterini anlayamamış olmalarından dolayı hayal kırıklığı yaşamaya devam ediyorum. Bunu şu nedenle söylüyorum; İsveç Mahkemesi ve öncesinde Savcılık makamı benim hakkımda vermiş olduğu kararı teknik ve hukuki olarak değerlendirdi. Ama gerçek şu ki, masada değerlendirdikleri suçlamalar ve bana atfedilen suçların hiçbiri benim tarafımdan işlenmiş suçlar değil. Bunlar Erdoğan rejimi tarafından bütün hak ve demokrasi savunucularına karşı uydurduklarına benzer ithamlar niteliğinde. Bu ithamların sanki meşru ve legalmiş gibi İsveç makamları tarafından kabul edilmesi ve üzerinde değerlendirme yapılmaya layık görülmesi benim açımdan hayal kırıklığıdır. Erdoğan rejiminin gerçek karakterini anlamadıklarına yönemlik bir işarettir. Bir gazeteci için uydurulan bunca suçun başka meslek grubundaki kişilire yönelik tutumlarının yapacaklarını da göstergesidir.”

NE OLMUŞTU?

Rusya’nın Ukrayna işgâli sonrası Finlandiya ile birlikte NATO’ya üyelik için başvuran İsveç, Ankara’nın onayını bekliyor. Ankara, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliklerine onay için bu ülkelerin iade taleplerini bir an önce gerçekleştirmesi gerektiğini belirtiyor.

Son olarak İsveç Başbakanı Ulf Kristersson’ın Ankara ziyareti sırasında konuşan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaptığı açıklamada isim vererek Bülent Keneş’in iadesini istemişti.