AP’nin desteğini alan Romanya ve Bulgaristan Schengen’e bir adım daha yaklaştı

Avrupa Parlamentosu (AP), Romanya ve Bulgaristan'ın Schengen bölgesine dahil edilmesini tavsiye eden yeni bir karar tasarısını büyük oy çokluğu ile onayladı.

Avrupa Parlamentosu (AP), büyük oy çokluğu ile Romanya ve Bulgaristan’ın Schengen bölgesine kabul edilmesini isteyen yeni bir karar tasarısını onayladı.

AP Genel Kurulunun Strazburg’daki oturumunda, iki ülkenin Schengen serbest bölgesine alınmasıyla ilgili karar tasarısı, 49’a karşı 547 oyla kabul edildi.

 İKİ ÜLKENİN SCHENGEN’E DAHİL EDİLMESİ ÇAĞRISI

Tasarıda, iki ülkenin 1 Ocak 2023’ten itibaren Schengen’e alınması için AB Konseyinin acilen karar alması tavsiye edildi. Bu yönde karar alınması halinde Avrupa’nın iç sınırlarında iki ülke vatandaşları için uygulanan sınır kontrollerinin kaldırılabileceği hatırlatıldı ve bu kontrollerin “ayrımcılığa” yol açtığı ifade edildi.

AP milletvekilleri, Romanya ve Bulgaristan’ın Schengen için gerekli bütün şartları yerine getirdiğine dikkat çekerek AB ülkelerinin henüz iki ülkeyi serbest bölgeye davet etme yönünde karar vermemesini eleştirdi, bunun Avrupa Birliği’nin en büyük kazanımları arasında yer alan serbest dolaşım ve tek pazara zarar verdiğini ifade etti.

AB’NİN 5 ÜLKESİ SCHENGEN BÖLGESİNDE YER ALMIYOR

AB’nin 27 üyesinden Romanya, Bulgaristan, Hırvatistan, Güney Kıbrıs ve İrlanda Schengen bölgesinde bulunmuyor. AB üyesi olmamasına karşın; İzlanda, Norveç, İsviçre ve Lihtenştayn ise Schengen içinde yer alıyor.

AP parlamenterleri, 2018, 2020 ve 2021 yıllarında da Romanya ve Bulgaristan’ın Schengen’e dahil edilmesini talep eden karar tasarılarını kabul etmişti. Tavsiye niteliğindeki AP’nin kararları bağlayıcı değil.

SCHENGEN KARARI ARALIK AYINDA BELLİ OLACAK

AB İçişleri ve Adalet Konseyi (JAI)Romanya ve Bulgaristan’ın Schengen bölgesine katılımı konusunda Aralık’ta oy birliği ile karar verecek. 11 yıldır haksız şekilde engellenen iki ülkenin serbest bölgeye katılımı için iki ülke yetkilileri umutlu olduklarını açıkladı.