Romanya’nın Schengen’e katılımı Aralık’taki Konsey oylamasında netleşecek

AP Parlamenterlerinin büyük çoğunluğu iki ülkenin Schengen serbest bölgesine katılımı çağrısında bulundu.

AB İçişleri ve Adalet Konseyi (JAI), Romanya ve Bulgaristan’ın Schengen bölgesine katılımı konusunda Aralık’ta oy birliği ile karar verecek. 11 yıldır haksız şekilde engellenen iki ülkenin serbest bölgeye katılımı için iki ülke yetkilileri umutlu olduklarını açıkladı.

AP PARLAMENTERLERİNİN ÇOĞU SCHENGEN İÇİN DESTEK VERDİ

Dün Strasbourg’daki Avrupa Parlamentosunda (AP) iki ülkenin Schengen bölgesine katılımı için tartışmalar ve görüşler dile getirildi. AP Parlamenterlerinin büyük çoğunluğu iki ülkenin Schengen serbest bölgesine katılımı çağrısında bulundu. Parlamenterler, 17-20 Ekim’deki AP genel kurulunda iki ülke için oylama yapacak. Çıkan sonuç, Aralık ayındaki Konsey yetkililerine sunulacak.

ROMEN VE BULGAR PARLAMENTERLERDEN SCHENGEN ÇAĞRISI

AP’deki Romen ve Bulgar milletvekilleri ortak bildiri yayınlayarak AB Konseyi’nin her iki ülkeye yönelik 11 yıllık ablukasının kaldırılmasını istediler.

AB Konseyi Dönem Başkanı Çek AB İşleri Bakanı Mikuláš Bek, konuyla ilgili yaptığı açıklamada; Romanya ve Bulgaristan’ın Schengen bölgesine katılımı için her türlü desteği vermeye hazır olduklarını açıkladı.

ROMANYA VE BULGARİSTAN’A SCHENGEN HEYETİ GELECEK

Bek, “Bu bağlamda, iki ülkenin serbest bölgeye dahil edilmeleri için üye ülkelerle temas halindeyiz. Konseyde gerekli oybirliğini sağlama çabamız kapsamında, önümüzdeki hafta Romanya ve Bulgaristan’a uzman heyeti ziyaretini kolaylaştırdık” dedi.

WEBER: “ROMANYA VE BULGARİSTAN SCHENGEN’İ HAK ETTİ”

AP’deki tartışma sırasında konuşan Avrupa Halk Partisi Başkanı Manfred Weber, iki ülkenin 2011’den beri bütün şartları yerine getirmesine rağmen hâlâ Konseyin yeşil ışığını beklediklerini ifade ederek, “11 yıldır ilerleme yok. Bu kesinlikle kabul edilemez” dedi. Weber, “Romanya ve Bulgaristan’ı Schengen’den mahrum bırakmak için hiçbir neden yok. Gerekli tüm adımları attılar Bükreş ve Sofya’daki dostlarımızı temin ederim ki desteğimiz sizinle ve yeriniz Schengen’de” dedi.

Schengen konusunda iki ülkeye yapılan ayrımcılığın kaldırılması için güçlü desteğini açıklayan Sosyalist Demokrat Grubu üyesi Iratxe Garcia Perez ise “Konsey’deki ablukayı ‘ayrımcılık’ olarak nitelendirdi.

Avrupa Birliği’nin iki ülkeye olan taahhütlerini yerine getirmesini isteyen İspanyol parlamenter Perez, “İki ülkeyle dayanışma, Avrupa’ya karşı hoşnutsuzluğu körüklemek ve popülist Avrupa karşıtı mesajlara destek vermek için en iyi reçetedir.”

ALMAN MİLLETVEKİLİNDEN SCHENGEN KARŞITI IRKÇI ÇIKIŞ

Bu arada AP’deki tartışmalar sırasında söz alan ve iki ülkenin serbest bölgeye girişine tek karşı çıkan Almanya için Alternatif (Alternative für Deutschland ) Partisi milletvekili Guido Reil’in “Romanya, Avrupa’nın göbeğindeki vahşi batı. AB’de veya Schengen’de Romanya ve Bulgaristan’a ihtiyacımız yok.” Şeklindeki ırkçı ve ayrımcı açıklamaları tepki çekti.

ROMEN MİLLETVEKİLİ ALMANCA ANINDA TEPKİ VERDİ: UTANMAZLIK!

Irkçı Alman milletvekili Guido Reil’in Romanya aleyhindeki sözlerine Almanca anında tepki gösteren Romanya’nın AP Parlamenteri Vlad Botoş, “Söyledikleriniz kabul edilemez. Bu açıklamalarla Romanya halkını rencide ettiniz. Utanmaz! Bir Almandan böyle bir şey beklemiyordum. Ben, Alman kültürüyle büyüdüm. Ama benim eğitimimde böyle bir anlayış yoktu” dedi.

USR Arad Parlamenteri Botoş, bu ırkçı ve aşırıcılığın hiçbir topluma fayda getirmediğine dikkat çekerek, bu anlayışın tezahürlerinin toplumlara sadece; yoksulluk, umutsuzluk ve düşmanlıklara neden olacağını belirtti.

BODE: ‘ARALIK’TA ROMANYA’NIN SCHENGEN’E KATILIM KONUSUNDA UMUTLUYUM’

Romanya İçişleri Bakanı Lucian Bode ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada AB Adalet ve İçişleri Konseyi’nin (JAI), 8 Aralık’ta toplanacağını ve ardından Romanya’nın Schengen Bölgesi’ne kabul edileceğine dair umutlu olduğunu duyurdu.

Bode, konuyla ilgili düzenlediği basın toplantısında, AB uzmanlarından oluşan bir heyetin Romanya’da Schengen altyapısı için bu ay incelemelerde bulunacaklarını belirterek,Avrupa Birliği uzmanlarından oluşan bir ekip; sınır yönetimi, polis işbirliği ve yasadışı göçmenlerle ilgili bir rapor hazırlayacak. Bu rapor, Aralık’taki Konsey heyetine sunulacak.” dedi.

Bakan Bode, Schengen bölgesin konusunda Avrupa Birliği ülkelerinin büyük çoğunluğundan destek gördüklerini belirterek, şu anda tek engel görünen ülkenin Hollanda olduğunu açıkladı.