500 bin üniversiteli yeni eğitim sezonuna ‘merhaba’ dedi

Bükreş’teki Ion Mincu Mimarlık ve Şehircilik Üniversitesinin yeni akademik açılış yılı törenine katılan Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, intihal vakalarına karşı ‘sıfır tolerans’ istedi.

Üniversitelerde 2022-2023 eğitim-öğretim sezonu bugün başladı. Yaklaşık 500 bin üniversiteli akademik yıla ‘merhaba’ dedi. Bükreş’teki Ion Mincu Mimarlık ve Şehircilik Üniversitesinin yeni açılış törenine katılan ve burada bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, akademik kurumlarda intihal vakalarına sıfır tolerans gösterilmesini istedi.

IOHANNİS: “EĞİTİMDE KÖKLÜ REFORMA İHTİYAÇ VAR”

21. yüzyılın Avrupa değerlerine uyum sağlamak için eğitim sisteminde köklü bir reforma ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Iohannis, „Eğitimde en önemli değerlerinde başında ‚dürüstlük’ geliyor. Bu nedenle akademik hayatta; dürüstlüğü ve etiği temel alan köklü düzenlemeler gerekiyor. Çünkü eğitim kalitesi, ancak yeteneklerine ve becerilerine değer verebilen bir toplumu doğurur.” dedi.

‚İNTİHAL VAKALARINA SIFIR TOLERANS GÖSTERİLMELİ’

Iohannis, bunun için intihal konusunda akademi kurumlarında sıfır toleransa ihtiyaç bulunduğuna dikkat çekerek, ”Yeni eğitim yasası, eğitimi zehirleyen bu olgunun önlenmesi ve gerekli yaptırımlara ilişkin açık caydırıcı hükümler içermelidir” açıklamasını yaptı.

500 BİN ÜNİVERSİTELİ DERSLERE BAŞLADI

Yeni eğitim yılına Eğitim Bakansız başlayan Romanya genelindeki eğitim kurumlarında yaklaşık 500 bin öğrenci eğitim görüyor. Bu öğrencilerin yarısı (250 bini) Başkent Bükreş‘teki üniversitelerde eğitim görüyor. Yeni eğitim sezonunda önceki yıllarda olduğu gibi en büyük problemlerin başında barınma sorunları geliyor.