Para dolu rüşvet çantası ile görüntülenen Moldova eski cumhurbaşkanı Dodon’a gözaltı

Geçmişte, 750 bin dolarlık rüşvet para çantası ile görüntülenen Moldova eski cumhurbaşkanı Igor Dodon gözaltına alındı.

Moldova’nın Rus yanlısı eski Cumhurbaşkanı Igor Dodon; yolsuzluk, yasadışı zenginleşme ve vatana ihanet başta olmak üzere 6 suç iddiasıyla gözaltına alındı. Moldova Başsavcılığı tarafından bu sabah 72 saatliğine gözaltına alınan Dodon’un, ev, büro ve yönettiği Moldova-Rus iş birliği ofisi ile birlikte 12 bağlantılı merkezde aramalar yapılıyor.

PARA DOLU RÜŞVET ÇANTASI İLE GÖRÜNTÜLENMİŞTİ

Geçmişte görevdeyken eski bir oligarktan (Vladimir Plahotniuc) içinde 750 bin dolar rüşvet parası bulunan çanta ‘kuliok’ ile görüntülenen eski cumhurbaşkanı Igor Dodon’un kaynağı belirsiz zenginleşmesi mercek altında. Ayrıca yakınları üzerindeki büyük gayrimenkuller de inceleniyor.

İKTİDAR DEĞİŞTİ DAVA YENİDEN BAŞLADI

TVR Moldova’da yer alan habere göre, bu sabah gözaltına alınan eski cumhurbaşkanı Dodon için 72 saat gözaltı kararı verildiğini açıklayan Moldova geçici Başsavcısı Dumitru Robu, soruşturmanın devam ettiğini belirtti.

OLAYI KAPATAN BAŞSAVCI DA TUTUKLANMIŞTI

Geçen hafta bu göreve atanan Dumitru Robu, Dodon’un daha önce kapatılan rüşvet çantası ‘kuliok’ davasına yönelik soruşturmayı yeniden başlatmıştı. Rüşvet çantası olayını kapatan eski Moldova Başsavcısı Alexandru Stoianoglo ise görevden uzaklaştırılmış ve geçen yıl; yolsuzluk ve görevi kötüye kullanma iddialarıyla tutuklanmıştı.

6 SUÇ İDDİASI SORUŞTURULUYOR

Kişinev Savcısı Mariana Cherpec de yaptığı açıklamada, Dodon ile ilgili yolsuzluk, kaynağı belirsiz zenginleşme ve vatana ihanet başta olmak üzere toplam 6 suç iddiasıyla ilgili gözaltı kararı verildiğini kaydetti.

Dodon için gözaltı kararı verilen en önemli gerekçelerden birisi, 2019 yılında görevdeyken oligark işadamı Vlad Plahotniuc tarafından kendisine gönderilen para dolu çanta ‘kuliok’ görüntüleri oluşturuyor. 3 yıl önce Moldova Demokrat Parti (PDM) merkezinde görüntülenen eski cumhurbaşkanı Dodon, para dolu çanta için, “PSRM parti personelinin maaşı içindi” dediği belirtiliyor.

KAYINBİRADERİ MAKBUZU YERKEN GÖZALTINA ALINDI

Gözaltına alınan Moldova eski Cumhurbaşkanı Igor Dodon’un ev, büro ve yakınlarına ait yerlerde yapılan aramalarda ilginç bir olay yaşandı. jurnal.mdnin haberine göre suç belgelerini yok etmeye çalışan ve 1 makbuzu yediği belirtilen Dodon’un kayınbiraderi Petru Merineanu de gözaltına alındı. Makbuz’un, eski cumhurbaşkanın kendi köyü Sadova’nda yaptırdığı ve yakınlarının üzerinde gösterdiği dinlenme tesisleri ile ilgili olduğu belirtiliyor.

7 TÜRK ÖĞRETMENİ HUKUKSUZCA TÜRKİYE’YE TESLİM ETMİŞTİ

2016’dan 2020’ye kadar cumhurbaşkanlığı görevini sürdüren Igor Dodon’un iktidarda olduğu 2018 yılının eylül ayında Moldova’daki Orizont okullarında görev yapan 7 Türk öğretmen evlerinden alınıp hukuka aykırı şekilde Erdoğan rejimine teslim edilmişti. Erdoğan’ın öğretmenlerin kaçırılmasına verdiği destek karşılığında Kişinev’deki cumhurbaşkanlığı sarayını ücretsiz restore ettirdiği ve zırhlı araç hediye ettiği ileri sürülmüştü. Kaçırılmayı organize eden Dodon’un eski ortağı Vladimir Platohniuk ise Moldova’da hakkında arama kararı çıktıktan sonra ülkeden kaçarak Türkiye’ye sığınmıştı.