AP’ye seslenen Moldova cumhurbaşkanı Sandu: “Biz Avrupa’nın bir parçasıyız”

Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu, Avrupa Parlamentosuna (AP) hitap ederek, ülkesinin Avrupa Birliği (AB) üyeliği için destek istedi.

Avrupa Parlamentosuna (AP) hitap eden Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu, ülkesinin Avrupa Birliği (AB) üyeliğine destek çağrısında bulundu. Sandu, AP’de yaptığı tarihi konuşmada, “Biz Avrupa’nın bir parçasıyız. AB’nin değerleri bizim değerlerimizdir. Moldova’ya desteğinizi bekliyorum.” dedi.

‘MOLDOVA’NIN YERİ AVRUPA VE BATI DEĞERLERİ’

Sandu, AP Genel Kurulundaki konuşmasında şöyle devam etti, “AB düzeyinde siyasi kararların alınması gerektiğinin farkındayız. Bunların kolay kararlar olmadığının da farkındayız ancak Moldova’ya aday statüsü verilmesi doğru bir karar. Moldova, özgür dünyanın bir parçası olarak kalmaya kararlıdır. AB değerleri bizim değerimizdir. Biz, AB’ye aitiz.”

‘90 BİN UKRAYNALIYA EV SAHİPLİĞİ YAPIYORUZ’

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini kınayan Sandu, yüz binlerce Ukraynalının savaşın başından bu yana Moldova topraklarını transit olarak kullandığını ve ülkesinin yarısı çocuk, 90 bin kadar Ukraynalıya ev sahipliği yaptığına dikkat çekerek, bunun ağır bir yük olduğunu söyledi. Sandu’nun konuşması parlamenterler tarafından uzun süre alkışlandı.

AP BAŞKANI METSOLA İLE ORTAK BASIN TOPLANTISI

Cumhurbaşkanı Sandu, konuşmasından sonra AP Başkanı Roberta Metsola ile ortak basın toplantısına katıldı. Metsola, toplantıda Moldova’nın AB ailesine ait olduğu mesajını verdi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in ofisinden, Sandu ile görüşmesinin ardından yapılan yazılı açıklamada da “Borrell’in Moldova’nın AB üyeliği hedefine atıfta bulunarak, Birliğin bu ülke ile ilişkilerini daha da derinleştirme taahhüdünün altını çizdiği” kaydedildi.

Ukrayna’nın ardından Moldova da Gürcistan ile martta AB’ye üyelik başvurusunda bulunmuştu.