Moldova, Rus savaş sembollerini yasakladı

Moldova, Rus askerlerinin Ukrayna işgalini destekleyen ‘V’ ‘Z’ ve ‘Sf. George’ amblemi gibi savaş kışkırtıcılığı yapan sembolleri yasakladı.

Moldova, Rus askerlerinin Ukrayna işgalini destekleyen ‘V’ ‘Z’ ve ‘Sf. George’ amblemi gibi savaş kışkırtıcılığı yapan sembolleri yasakladı. Yasa, Cumhurbaşkanı Maia Sandu tarafından imzalandıktan sonra yürürlüğe girdi.

“Barışı elde etmenin bedelinin ne kadar pahalıya mal olduğunu hepimiz biliyoruz.” diyen Cumhurbaşkanı Sandu, toplumlar arasında güzel anlayışlar geliştirmenin önemine işaret ederek, “İkinci dünya savaşındaki sembollerle Ukrayna savaşını savunmak o dönemde hayatlarını kaybedenlere bir hakarettir. Bu nedenle savaş kışkırtıcılığını savunan sembolleri kabul edemeyiz” dedi.

‘BUGÜN, UKRAYNALILARI ÖLDÜRENLER YARIN MOLDOVALILARI ÖLDÜRÜR..’

Bugün Ukraynalıların öldürülmesini savununlar ve haklı çıkaranlar, yarın ve hatta bugün Moldovalıların öldürülmesini talep edebileceğini belirten Cumhurbaşkanı Sandu; “Bu savaşı kınamayanlar, zamanında pogromları, Holokost’u veya sürgünleri kınamayanlarla aynıdır. Tarihimizin bu trajik ve utanç verici sayfalarını unutmayalım. Tekrarlanmasına izin veremeyiz ve günümüz vahşetlerinin, hayatlarını barış için vermiş İkinci Dünya Savaşı kahramanlarıyla ilişkilendirilmesine izin veremeyiz. Ukrayna’daki savaşa ve her türlü kışkırtıcı sembollerine kesin bir ‘HAYIR’ demeliyiz.” diye konuştu.

Sandu, toplumda birlik-beraberlik çağrısında bulunarak, ülkede savaş kışkırtıcılığı yapacak ve bu sembolleri kullanacak olanlara cezai yaptırım uygulanacağı uyarısında bulundu.