Altın madalyalı matematikçi Diana Țolu: Öğretmenlerim rol modelim oldu

Kızlar matematik olimpiyatlarında Romanya ekibi, elde ettiği 112 puanla ilk defa ülkelerini Avrupa şampiyonluğuna taşıyarak tarih yazdı.

Kızlar matematik olimpiyatlarında Romanya ekibi, elde ettiği 112 puanla ilk defa ülkelerini Avrupa şampiyonluğuna taşıyarak tarih yazdı. Altın madalyanın sahibi Uluslararası Bükreş Bilgisayar Lisesi (ICHB) 12. sınıf öğrencisi Diana Țolu, bu başarıda lokomotif rol oynadı. Matematikteki başarısını öğretmenlerinin ve ailesinin desteğine bağlayan Țolu’ya; matematik ve olimpiyatlara dair merak edilenleri sorduk:

‘MATEMATİK HER ZAMAN BİR PARÇAM OLDU’

Matematiği, küçüklüğünden beri her zaman hayatının bir parçası olarak gördüğünü söyleyen Diana Țolu, şu değerlendirmeleri yaptı; “Matematik, her zaman benim bir parçam oldu. Küçüklüğümden beri, mantıksal akıl yürütme ve matematik oyunları beni her zaman büyüledi. Başarılı bir öğrencinin günlük programını şekillendiren en önemli şey, bireysel çalışmaya ayırdığı önemli zamandır. Sevdiğim birşeyi saatlerce çalıştığım için bıkkınlık duymuyorum. Matematik çalışmak hoşuma gidiyor..”

‘OLİMPİYAT SORULARINI ÇÖZMEKTEN ÇOK ZEVK ALDIM

Olimpiyatlarda sorulan soruları çözmekten çok zevk aldığını ve çok heyecanlandırdığını söyleyen Țolu, “Olimpiyatlardan iki gün önce Macaristan’a gittim. Heyecanlıydım. Her yıl olduğu gibi, problemler son derece ilgi çekiciydi ve onları çözmekten çok zevk aldım.” değerlendirmesini yaptı.

‘ÖĞRETMENLERİM VE AİLEME ÇOK ŞEY BORÇLUYUM’

Matematiğe olan tutkusunu teşvik eden harika öğretmenlerle tanışma ve onlarla çalışma onurunu yaşadığını belirten Țolu, “Öğretmenlerim benim için rol model oldular. Bana gerekli motiveyi vermeyi başardılar. Aynı zamanda ailemin desteğine de çok şey borçluyum.” dedi.

MATEMATİK ALANINDA KARİYERİNE DEVAM ETMEK İSTİYOR

İleriye yönelik hedeflerini de açıklayan Diana Țolu, “Çalışmalarıma matematik alanında devam ettirmek istiyorum. Prensip olarak araştırma veya üniversitede akadamik olarak eğitimime devam etmek istiyorum.” yorumunu yaptı.

MATEMATİKÇİ GENÇLERE NELER TAVSİYE EDİYOR?

Țolu, matematiğe ilgi duyan gençlere de şu tavsiyelerde bulunuyuor; “Yakaladığım bu başarı hikayesi bir rüya gibi oldu. Sayısız çalışma saati ve hazırlık dönemi ile geçti. Ve zirveye ulaşma idealim bana motivasyon oldu. Tavsiyem, kendilerine bir zirve ve başarı hedefi koysunlar. Hayallerinden vazgeçmesinler. Çünkü çaba ve gayretler mutlaka gerçeğe dönüşür!”

(Suheila Ismail)