“Beşli çete” Alman basınında: “Türkiye giderek Rusya’ya benziyor”

Devlet ihalelerini kontrol eden 'Beşli Çete' olarak adlandırılan Limak Holding, Cengiz Holding, Kolin İnşaat, Kalyon İnşaat ve MNG Holding sahipleri.

Türkiye’deki devlet ihalelerinin büyük bölümünü alan AKP lideri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yakın beş işadamı dünya basınında da haber konusu oldu.

Almanya’da günlük yayınlanan Frankfurter Rundschau gazetesinde “Erdoğan Putin’i takip ediyor: Türkiye giderek Rusya’ya benziyor” başlığıyla verilen haberde kendisini destekleyen işadamlarına devlet kaynaklarını dağıtması bakımından Erdoğan’ın Putin’le benzeştiği yorumu yapıldı.

TÜRKİYE EKONOMİSİ ONLARIN KONTROLÜNDE

Haberde muhalefet tarafından “beşli çete” olarak adlandırılan işadamlarının Türkiye’de ekonominin büyük bir bölümünü kontrol ettiği ve son beş yılda bu beş şirketin 203 milyar lira değerinde devlet ihalesi aldığı kaydedildi.

Haberde köprüler, yollar ve havaalanlarının çoğunu inşa eden, ayrıca medya şirketlerinin sahibi olan bu işadamları ve şirketleri isim isim şöyle sıralandı: Bunlar Mehmet Cengiz (Cengiz Holding), Nihat Özdemir (Limak Holding), Orhan Cemal Kalyoncu (Kalyon Grubu) Naci ve Celal Koloğlu (Kolin Holding) ve Mehmet Nazif Günal (MNG Holding).

Türkiye’de ekonomik durumun enflasyonun yüzde 60’ın üzerine çıkacak kadar bozulmasına paralel olarak Erdoğan’a yönelik “beşli çete” eleştirilerinin de arttığı belirtilen haberde AKP liderinin bu durumdan çok rahatsız olduğu, nitekim kendisine “beşli çetenin tahsildarı” diyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu mahkemeye vererek 1 milyon TL’lik tazminat davası açtığı belirtildi.

Haberde ayrıca özetle şu hususlara değinildi: “Muhalefet lideri Kılıçdaroğlu, mahkeme kararına rağmen eleştirilerine devam ediyor. CHP grup toplantısında Erdoğan’a hitaben “Evet, ‘Beşli Çete’ye hizmet ediyorsunuz” dedi. Kılıçdaroğlu büyük devlet ihalelerinin bu şirketlere “komisyonlar” karşılığı verildiğini belirtti.

MUHALEFETİN BEŞLİ ÇETE DEĞERLENDİRMELERİ

Muhalefet, ekonomik krizin ana nedenini “beşli çeteye” verilen ihalelerde görüyor. Kılıçdaroğlu, iktidardaki AKP partisinin seçimleri kaybettiği gün Erdoğan’ı ve “beşli çeteyi” yargılayacağına vadediyor.

Rusya’daki gibi Türkiye’de de muhalefet çok zayıf. Özellikle Kürt yanlısı HDP, Türkiye’de her zaman baskı altında. HDP’nin eski eş başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin birçok üyesiyle birlikte Kasım 2016’dan beri cezaevinde.

Kürt illerindeki belediye başkanlarında da durum benzer. HDP yerel seçimlerde onlarca Kürt şehrini kazansa da Erdoğan birçok belediye başkanını tutukladı ve yerlerine kayyım atadı.”