MOLDOVA’DAN AB’YE ÜYELİK BAŞVURUSU

AB başvuru belgesi, Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu, Başbakan Natalia Gavrilia ve Moldova Parlamentosu Başkanı Igor Grosu tarafından imzalandı.

Avrupa Birliği üyeliği için resmi başvuru yapan eski doğu bloku ülkelerin sayısı üçe çıktı. Ukrayna ve Gürcistan’ın ardından Moldova da Avrupa Birliği’ne (AB) üyelik için resmi başvuru yaptığını duyurdu. Başvuru belgesi, Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu, Başbakan Natalia Gavrilita ve Moldova Parlamentosu Başkanı Igor Grosu tarafından imzalandı.

Devlet Konutu’nda gerçekleşen imza töreninde açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Maia Sandu, bazı kararların hızlı ve kararlı bir şekilde alınması gerektiğini söyledi. Sandu, “Bugün, Moldova Cumhuriyeti’nin Avrupa Birliği’ne katılım başvurusunu imzalıyoruz. Bildiri, bugün Avrupa Birliği Konseyi Başkanlığını yürüten Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a hitap ediyor. Başvuruyu önümüzdeki günlerde Brüksel’e sunacağız. Moldova Cumhuriyeti’nin net bir Avrupa yolu olmalıdır. Bu ulusal hedefe ulaşmak için elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırız.” dedi.

“ÜLKEMİZİN GELECEĞİ AB’DE”

Vatandaşlarının tiranlar yerine demokrasiyi seçtiğini belirten Sandu, Moldova’nın geleceğini Avrupa Birliği’de gördüğünü belirterek, “Atmamız gereken adımları biliyoruz ve çalışmaya hazırız. Moldova vatandaşlarının müreffeh ve barışçıl geleceğini inşa etmek için adım adım kararlı bir şekilde tüm aşamalardan geçeceğiz. Olgunlaşmamız 30 yılımızı aldı. Şimdi alınan derslerle geleceği üstlenmeye hazırız. Geleceğimiz için sorumluluk almaya hazırız. Demokrasi içinde barış içinde yaşamak istiyoruz. Bazı kararların zamana ihtiyacı varsa, diğerlerinin hızlı ve kararlı bir şekilde alınması gerekir. Demokrasi, barış ve refah içinde özgür dünyanın bir parçası olarak yaşamak istiyoruz” dedi.