AB’de en çok tahıl ihraç eden ülkelerin başında Romanya geliyor

Romanya, geçen yıl Avrupa’nın en çok mısır ihracatını gerçekleştiren ülkesi oldu. Buğday ve Arpa ihracatında ise ikinci sırada yer aldı.

Romanya, geçen yıl Avrupa’nın en çok mısır ihracatını gerçekleştiren ülkesi oldu. Buğday ve Arpa ihracatında ise ikinci sırada yer aldı.

Avrupa Komisyonu’nun bu hafta açıkladığı verilere göre geçen yıl (1 Temmuz 2021 – 6 Şubat 2022) tarihleri arasında  başlayan yeni ihracat sezonunda buğday ihracatı 16.92 milyon tona ulaştı.

Agerpres’te yer alan habere göre, AB’de en çok buğdayı 4,97 milyon tonla Fransa,  ikinci sırada da 4,64 milyon tonla Romanya ve 1,98 milyon tonla Almanya ihraç etti.

AB ülkelerinden en çok buğdayı, 2,58 milyon tonla Cezayir,  1,64 milyon tonla Çin ve Mısır ithal etti.

Ayrıca, aynı tarihlerde AB’den yapılan arpa ihracatı ise 4.75 milyon ton seviyesini aşarak 5.14 milyon tona ulaştı. Arpa ihracatında da 2,35 milyon tonla Fransa başı çekerken, ikinci sırada 1,56 milyon tonla Romanya takip etti.

AB’den en çok arpa ithal eden ülkeler ise 2,09 milyon tonla Çin başı çekerken, 506 bin tonla Suudi Arabistan ikinci sırada yer aldı.

AB’nin toplam 3,48 milyon ton olan mısır ihracatının 2,61 milyon tonunu tek başına gerçekleştiren Romanya, bu üründe AB’nin en çok ihracat yapan ülkesi seçildi.

AB’den mısır ithal eden ülkelerin başında ise 905 bin tonla İran geliyor.