Avrupa Birliği ülkelerinde en fazla ev sahibi Romanya’da, en çok kiracı Almanya’da yaşıyor

Avrupa Birliği ülkelerindeki ‘ev sahipliği’ sıralamasında Romanya’nın yüzde 96’sı kendi evinde otururken, sadece yüzde 4’ü kiracı durumunda.

Avrupa İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) 2020 verilerine göre, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde ev sahibi olanların ortalama oranı yüzde 70, yüzde 30 ise kiracı. Birlik genelinde kendi evinde oturanlar sıralamasında yüzde 96 oranı ile Romanya başı çekiyor. Romanya’daki kiracı olanların sayısı sadece yüzde 4. Halkının en çok kiracı olduğu Birlik ülkesi ise yüzde 50,4 ile Almanya oldu. Türkiye’de ise halkın yüzde 58’i ev sahibi; yüzde 42’si kiracı.

EN FAZLA KİRACI ALMANYA’DA

AB ülkeleri içinde kiracı oranının en yüksek olduğu ülke yüzde 49,6 ile Almanya. Almanya ev sahibi oranında da yüzde 50,4 ile AB ülkeleri içinde son sırada yer alıyor. Diğer Avrupa ülkeleri birlikte değerlendirildiğinde ise en yüksek kiracı oranı yüzde 58 ile İsviçre’de.

ROMANYA, EV SAHİPLİLİĞİ SIRALAMASINDA AB BİRİNCİSİ

Eurostat istatistiklerine göre Avrupa Birliği içerisinde ev sahipliliği sıralamasında Romanya yüzde 96 ile ilk sırada yer alıyor.

DİĞER ÜLKELER VE TÜRKİYE KAÇINCI SIRADA?

İsviçre ve Almanya’nın ardından kiracı oranının en yüksek olduğu ülkeler sırasıyla şöyle: Avusturya yüzde 45, Türkiye yüzde 42, Danimarka yüzde 41 ve Fransa yüzde 36. Türkiye 30 ülke içinde 4. sırada yer aldı.

KİRACI ORANININ EN DÜŞÜK OLDUĞU ÜLKELER

Kiracı oranının en düşük olduğu ülke yüzde 4 ile Romanya oldu. Bu ülkede halkın yüzde 96’sı ev sahibi. Romanya’yı yüzde 8 ile Slovakya ve yüzde 9 ile Hırvatistan takip ederken, Avusturya’da yüzde 45, Yunanistan’da yüzde 25 ve Bulgaristan’ın yüzde 16’sı kiracı durumunda.

ZENGİN ÜLKE VATANDAŞLARI KİRAYI TERCİH EDİYOR

Araştırmada, kişi başına düşen milli gelirin yüksek olduğu ülkelerde genel olarak kiracı oranının yüksek olması dikkat çekti. Bunun istisnası ise Türkiye.

TÜRKİYE’DE EV FİYATLARI 1 SENEDE YÜZDE 29 ARTTI

Öte yandan, 2020 ile 2021 yılının ikinci çeyreklerini kapsayan bir yıllık dönemde Avrupa’da konut fiyatlarının en fazla arttığı ülke Türkiye oldu. Eurostat verilerine göre bu dönemde Türkiye’deki ev fiyatları yüzde 29, AB’de ise yüzde 7,3 arttı.

https://public.flourish.studio/visualisation/8280791/?utm_source=showcase&utm_campaign=visualisation/8280791