Interpol Genel Sekreteri Jürgen Stock: “Siyasi nedenlerle yapılan ‘kırmızı bülten’ taleplerini kabul etmiyoruz”

İnterpol Genel Sekreteri Jürgen Stock, insan hakları konusunda taviz vermeyeceklerini ve siyasi nedenlerle yapılan kırmızı bülten taleplerini kabul etmeyeceklerini söyledi.

Bu yıl 89’uncu genel kurul toplantısının 23-25 Kasım tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenmesi sonrasında, uluslararası insan hakları gruplarınca yoğun eleştirilere maruz kalan Interpol, teşkilatın siyasi muhaliflere baskı kurmak için kullanılmasına müsaade etmeyeceğini açıkladı.

Uluslararası Polis Teşkilatı’nın (INTERPOL) Genel Sekreteri Jürgen Stock, insan hakları konusunda taviz vermeyeceklerini ve siyasi nedenlerle yapılan kırmızı bülten taleplerini kabul etmeyeceklerini söyledi.

İstanbul’da düzenlenen Interpol Genel Kurulu’nda Kırmızı Bülten ile ilgili soruları cevaplayan Jürgen Stock, Kırmızı Bülten sisteminin suçlular ile mücadelede oldukça güçlü bir sistem olduğuna işaret etti. Stock, “Ancak işin içine siyasi talepler girerse biz yokuz” diyerek Türkiye’ye net bir mesaj verdi.

İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi kapsamında hareket ettiklerini belirten Stock, “Interpol kanallarını kullanmaya karar veren ülke bizim kurallarımıza, standartlarımıza uymak zorunda” ifadesini kullandı. Interpol’e üye ülkelerden birinde mülteci statüsü alan kişiye Kırmızı Bülten çıkarılmadığını bir kez daha vurguladı.

Interpol’ün 89. Genel Kurulu’nun İstanbul’da düzenlenecek olması toplantı öncesinde tepkiyle karşılanmıştı.

Erdoğan rejiminin kendi çıkarları için Interpol’ü araçsallaştırma çabalarından duyulan kaygı pek çok kez dile getirilmişti. Jürgen Stock’un açıklaması, Erdoğan rejiminin hamlelerine karşı bu anlamda büyük önem taşıyor.

‘TÜRKİYE’NİN 800 KIRMIZI BÜLTEN TALEBİNİ GERİ ÇEVİRDİK’

Bir Interpol sözcüsü de Guardian gazetesine verdiği demeçte, her kırmız bülten talebinin titizlikle kontrol edildiğini vurgulayarak, Interpol’ün son beş yılda Türkiye’nin yaklaşık 800 kırmızı bülten talebini reddettiğini söyledi.

Interpol sözcüsü, “Biz siyasi değil bir polis teşkilatıyız, ancak jeopolitik meselelere karşı kör değiliz. Komite, bir sorun olabileceğini bildiğimiz ülkelerden gelen başvuruları dikkatlice kontrol ediyor. Kurallarla uyumlu olduğundan emin olmak için her üye ülkeden gelen kırmızı bülten talebini inceleyen bir görev gücümüz var. Kırmızı bülten sistemine saygı gösterilmesini sağlamak için çok fazla kaynak ve çaba harcıyoruz.” dedi.