Dijital kitap, gazete ve görüntülü eserlerden alınan katma değer vergisi yüzde 5’e düşürüldü

Parlamento, dijital formattaki her türlü; ders kitapları, kitap, dergi, gazete, sesli ve görüntülü eserlere uygulanan yüzde 19 Katma Değer Vergisini (TVA) yüzde 5’e düşüren kanun tasarısını oy çokluğu ile kabul etti.

Romanya Parlamentosu, dijital formattaki her türlü; ders kitapları, kitap, dergi, gazete, sesli ve görüntülü eserlere uygulanan yüzde 19 Katma Değer Vergisini (TVA) yüzde 5’e düşüren kanun tasarısını oy çokluğu ile kabul etti. Kanun, 1 Ocak 2022’den itibaren yürürlüğe girecek.

‘BÜTÜN GELİŞMİŞ ÜLKELERDE TVA YÜZDE 5’

Tasarıyı teklif eden USR milletvekili Cătălin Teniță, bütün gelişmiş ülkelerde dijital eserler üzerindeki TVA’nın yüzde 5 olduğunu söyleyerek indirimin önemine işaret etti.

Teniță, özellikle kırsal bölgelerde yaşayan ve kütüphanelere erişimi olmayan kesimler için yasanın teşvik edici olacağını belirtti.

Kanun teklifine Ulusal Liberal Parti (PNL)’den de destek geldi. Romanya’nın elektronik kitap pazarında yüzde 1 paya sahip olduğunu belirten PNL milletvekili Sebastian Burduja, kanun tasarısına destek verdiklerini söyledi.

Konuşmalardan sonra yapılan oylamada tasarı oy çokluğu ile kabul edildi.

1 OCAKTAN İTİBAREN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

1 Ocak 2022 tarihinden itibaren geçerli olacak kanuna göre her türlü elektronik formattaki; ders kitapları, diğer kitap, gazete, dergiler ve sesli-videolu elektronik formattaki medya ve yayınların fiziksel veya elektronik ortamda tesliminde alınan TVA oranı yüzde 5 olarak kararlaştırıldı. Reklam amaçlı yayınlar TVA indirimine dahil edilmedi.