Almanya, Türk vatandaşlarına vize şartlarını ağırlaştırdı

Almanya Dışişleri Bakanlığı ile Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği’nin “güncellediği” vize şartları, Türkiye vatandaşlarına yeni engeller getirdi.

Türkiye vatandaşlarının Avrupa Birliği’nde (AB) “vizesiz serbest dolaşımının” sağlanması amacıyla çipli pasaportlara geçilmesine ve altyapının hazırlanmasına rağmen beklenen ilerleme kaydedilemedi. Aksine vize şartları daha da ağırlaştı.

Ekim ayının sonlarında Alman Dışişleri Bakanlığı ile Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği tarafından güncellenen vize şartlarına göre yeni kurallar getirildi. Yeni kurallarla Almanya’da vize almak daha da zorlaştı.

PARMAK İZİ ŞARTI

Vize almak isteyenler, yasal vize işlemlerini yapan sekiz ayrı iDATA merkezine parmak izini verecek. Vizeye şahsen başvuru bir şart haline geldi. Son 59 ay içinde vize için başvurmuş ve parmak izi vermiş olanların şahsen başvurması gerekmeyecek. Onlar vekalet verebilecek.

ACİLİYET ŞARTI KALICI HÂLE GELDİ

Türk vatandaşlarına verilecek vizede, koronavirüs (Covid-19) döneminde başlatılan “aciliyet” şartı kalıcı oldu. Buna göre, acil durumlar nedeniyle (doğum, ölüm, zorunlu iş seyahati, evlilik), AB’nin tanıdığı aşıdan olanlar vize alabilecek.

Aşısı tam olmayanlar, PCR testi ve karantina koşuluyla, aciliyeti ispatlayarak vize alabilecek. Acil işi olmayanlar sadece aşılı ise gidebilecek. Vizesi olup da, istenilen aşısı olmayanlar Türkiye’den uçağa alınmayacak.

ALMANYA VİZESİ İÇİN HANGİ AŞILAR GEÇERLİ? 

İki Çin aşısı ya da iki Rus aşısı olan, aciliyet yoksa Alman vizesi alamayacak. Aciliyet varsa, sadece bu aşıdan yaptırmış olanlar, “test- karantina- test“ yükümlülüğü ile gidebilecek. İki Sinovac, bir BioNTech aşısı Alman vizesine yetmiyor. Kısa süreli vize ücreti ise 32,81 euro olarak belirlendi.

TÜRKİYE, ALMANYA İÇİN YÜKSEK RİSKLİ ÜLKELER ARASINDA

Almanya yine Türkiye’yi yüksek riskli bölge ilan etti. Almanya’ya gelmeden önce seyahat belgesi doldurma şartı getirildi. Avrupa Birliği’nin kabul ettiği aşılardan ikisi veya iyileşme belgesi de şart. Olmayanlara karantina- test zorunluluğu devam ediyor.

Almanya’ya gelen Türkiye vatandaşları 10 günlük karantinaya girmek istemiyorsa, 5’inci gün sonunda yine test yaptırıp negatif sonucu bildirmeleri gerekiyor.