Köstence’de hastane yangını: 7 ölü

Bulaşıcı Hastalıklar Hastanesi yoğun bakım servisinde (ATI) çıkan yangında 7 kişi hayatını kaybetti.

Köstence Bulaşıcı Hastalıklar Hastanesi yoğun bakım servisinde (ATI) çıkan yangında 7 kişi hayatını kaybetti. Yangında onlarca hastanın da yaralandığı bildirildi.

İçişleri Bakanı Lucian Bode, yangında 7 hastanın hayatını kaybettiğini açıkladı. Diğer hastaların tahliye edildiği belirtildi.

Onlarca araç ve ekiple müdahale edilen yangın söndürülürken, olayın nedeni ile ilgili soruşturma devam ediyor.

Hastanede 10’u yoğun bakımda olmak üzere toplam 113 hastanın bulunduğu açıklandı.

SON BİR YIL İÇİNDE ÇIKAN HASTANE YANGINLARINDA 25 KİŞİ ÖLDÜ

Romanya’da son bir yıl içinde yaşanan 4 hastane yangınında toplam 25 kişi hayatını kaybetti. Kasım ayında Piatra Neamt kentinde solunum cihazına bağlı 10 covid hastası yanarak ya da nefessiz kalarak hayatını kaybetti.

Başkent Bükreş’teki Matei Balş İntaniye hastanesinde de ocak ayı sonunda bir elektrikli ısıtıcının neden olduğu yangında 5 covid hastası can verdi.

Bükreş’in diğer pandemi hastanesi Victor Babeş’te de mobil yoğun bakım ünitesinde basınç ayarlarında çıkan problem nedeniyle 3 covid hastası öldü.

Köstence’deki hastane yangında da da ölen 7 kişi ile birlikte son bir yıl içinde çıkan hastane yangınlarında toplam 25 kişi hayatını kaybetmiş oldu.

Hastane yangınları sağlık bakanının değişmesine yol açsa da sorunlar giderilmiş değil.

CUMHURBAŞKANI IOHANNİS: ROMANYA İÇİN KARA BİR YAS GÜNÜ

Köstence’deki yangın felaketi ile ilgili yazılı bir mesaj yayınlayan Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, “Yangın beni dehşete düşürdü. Romen devleti, vatandaşlarını koruma temel misyonunda başarısız oldu. Bugün, Romanya ulusu için kara bir yas günü.” dedi.  

Başbakan ve Sağlık Bakanı’ndan gerekli tüm önlemleri almalarını istediğini belirten Iohannis, ülkedeki hastanelerde başka kazaların önüne geçilmesi için bütün tedbirlerin alınması talimatı verdiğini kaydetti.

Hastanedeki yangında hayatını kaybedenlerin yakınlarına taziyelerini ileten Cumhurbaşkanı Iohannis, Romanya’daki sağlık altyapı sisteminin zayıflığını gösteren korkunç yeni bir dramla karşı karşıya olduklarını belirterek, “İyileşecekleri umuduyla hastaneye gelen tüm bu insanların ne acılar çektikleri hayal bile edilemez. Vefat edenlerin acılı ailelerine başsağlığı diliyorum. Yangından etkilenen tüm hastalara ve sağlık personeline acil şifalar diliyorum.” dedi.

‘HASTANELERİN ALTYAPILARI GÜVENLİ HALE GETİRİLMELİ’

“Yangının sebeplerine ilişkin soruşturmanın sonucu ne olursa olsun bugün hayatını kaybedenler geri getirilemeyecek ve arkalarında büyük bir boşluk bırakılacaktır.” diyen Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, orta ve uzun vadede sağlık sisteminde ve hastane altyapılarında en kısa sürede sağlam güvenlik koşulları ile yoğun bakım üniteleri oluşturmak için acilen gerekli tedbirlerin alınması gerekmektedir.” açıklamasını yaptı.

Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis