Hastane faciası: Zihniyet de en az bina kadar çürük

Romanya’da üç ay içinde hastane yoğun bakımlarında iki kez yaşanan yangınlar toplumda büyük tepki oluşturdu. Piatra Neamt ve Bükreş’te çıkan iki yangında 15 covid hastası öldü. İlk yangının çıktığı hastanenin müdürü görevden alındı, başkent Bükreş’te 5 kişinin öldüğü yangın sonrasında henüz faturayı üstlenen olmadı.

Newsweek yazarı Razvan Chiriuta, çözüm için çok hayati bir konuya işaret ediyor. Chiriuta, temel sorunun altyapıdan değil zihniyetten kaynaklandığına dikkat çekiyor.

”Yeni hastane istiyoruz, ama bu hiç işe yaramayacak” başlıklı yazısında Chiriuta, demokrasiye geçildiğinden bu yana sadece bir hastane inşa edildiğini hatırlatıyor. Bu facialardan sonra yeni hastane yapımına öncelik verileceği tahmininde bulunan yazar, ”Bu hastaneler için finansman bulunur. Acaba bu yeni binalar Romanya sağlık sisteminin içler acısı durumunu çözecek mi? Hayır, yapamazlar.” değerlendirmesinde bulundu.

ZİHNİYET DEĞİŞMEDİĞİ SÜRECE…

Sorunun çözümünü insan faktörüne bağlayan tecrübeli gazeteci, ”Zihniyetler değişmezse binalar boşuna değişir. Hastane yöneticilerinin, sağlık çalışanlarının ve hastaların zihniyeti.” dedikten sonra eleştirilerini şöyle sıraladı:

Ne kadar küçük olursa olsun her ekipmanın ya da ne kadar önemsiz olursa olsun her ilacın satın alımında hastane yöneticilerin tek takıntısı çalmaksa…

Yapılacak yeni binalara ensesi kalınların kölesi olmak istemeyenler yurt dışına taşınmaya devam edecekse…

Sağlık personeli ellerini yıkamayacaksa, üzerinde tulumuyla köşedeki simitçiye gidip mikrop kaparak hasta salonuna dönecekse…

Hasta yakınları ziyaret saatleri dışında kapı görevlilerine verilen “bir kahvelik bahşiş” karşılığında ve hiçbir koruma olmaksızın sokak kıyafetleriyle girmeye devam edecekse…

Boşuna yeni binalarımız, modern donanımlı hasta salonlarımız olacaktır.

DENETİM VAR, YA İCRAAT?

Aynı konuya değinen Adevarul yazarı Paul Stan, Piatra Neamt’taki yangından sonra söz verilen denetimlerin sonucunu sordu. Stan eleştirisini şu sözlerle dile getird: ”Bizim ülkemizde yaşanan her trajediden sonra, her kötü olaydan, her büyük usulsüzlükten, her aleni yolsuzluktan, her müthiş beceriksizlikten sonra denetim süreçleri ve sonsuz incelemeler başlar. Ama bunlar bir şey çözemedikleri gibi toksik durumu daha da uzatır.”