Cumhurbaşkanı Iohannis’ten ilk salgın rahatlama müjdeleri: Açık alanda maskesiz hayat başlıyor

Cotroceni Sarayında, Bakanlar Kurulu üyeleri ile Covid salgını hakkında son durumu görüşmek üzere bir araya gelen Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, kısıtlamaların daha erken gevşetilmesi konusunda görüş birliğine varıldığını söyledi.

Salgına karşı yaklaşık 1 yıldır sürdürülen olağanüstü tedbirlerden sonra ilk normalleşme döneminin 15 Mayıs Cumartesi’den itibaren başlayacağını açıklayan Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, dışarıda maske zorunluluğunun kalkacağını belirtti. Iohannis, gece 22.00-05.00 arasındaki dolaşım kısıtlamalarının da bu tarihten itibaren sona ereceği müjdesini verdi.

Cotroceni Sarayında, Bakanlar Kurulu üyeleri ile Covid salgını hakkında son durumu görüşmek üzere biraraya gelen Cumhurbaşkanı Iohannis, salgın kısıtlamalarının daha erken gevşetilmesi konusunda görüş birliğine varıldığını söyledi.

KAPALI MEKANLARDA MÜŞTERİ KABUL ORANI YÜZDE 50 OLACAK

Ülke genelindeki aşılama sürecinin artması ve salgın enfekte oranının düşmesi üzerine hayatı zorlaştıran tedbirleri hafta sonundan itibaren gevşeteceklerini vurgulayan Iohannis; restoran, kafe gibi kapalı mekanlarda müşteri kabul oranının da yüzde 30’dan yüzde 50’ye çıkarılacağını açıkladı.

“Artık ticari yerlere yönelik herhangi bir çalışma kısıtlaması olmayacak” diyen Cumhurbaşkanı Iohannis’in yaptığı açıklamaya göre, yarından itibaren; fuarlar, pazarlar veya toplu taşımalar gibi kamuya açık kalabalık yerlerde maske uygulaması devam edecek. Bunların dışındaki açık mekanlarda maske zorunluluğu kalkacak.

DÜĞÜN VE EĞLENCE PROGRAMLARINA KAÇ KİŞİ KATILABİLECEK?

1 Haziran’dan itibaren düğün, vaftiz ve bayram gibi dini ve eğlence amaçlı program ve etkinliklere açık alanlarda en fazla 70, kapalı mekanlarda ise en fazla 50 kişiyle yapılabilecek. Ancak organizasyon sahiplerinin programa katılacak davetlilerin ‘aşılanmış’ oldukları garantisi verdikleri takdirde sayı kısıtlaması kalkacak.

AŞILAMA HEDEFLERİNDE ÖNEMLİ İLERLEME SAĞLANDI

Iohannis, aşı hedefleri ile ilgili de yaptığı açıklamada da; 1 Haziran’da 5 Milyon, 1 Temmuz’da 6 Milyon ve 1 Ağustos tarihinden itibaren ise 7 milyon kişiyi Covid’e karşı aşılamayı hedeflediklerini vurguladı. Hedeflerin tutturulması halinde rahatlama kapsamının kademeli olarak genişletileceğini kaydeden Iohannis, “Aşılama kampanyası hız kazandı. Şimdiden uzun bir yol kat ettik. Fakat daha fazlasına ihtiyaç var. Salgından kurtulmak istiyorsak aşı olmak zorundayız. Başkent Bükreş’te nüfusun yarısına yakını (1 milyon) ilk doz aşılarını oldu. Muhtemeler Haziran ortalarına doğru nüfusun yarısına yakının ikinci aşılarını olmuş olacak.” dedi.

Cumhurbaşkanı, okullarda da daha önce belirlenen senaryo gereğince enfekte oranı binde 1’in altına düşen bütün bölgelerde çocuklar fiziksel olarak okula gidebileceklerini vurguladı.

Bükreş Valisi Alin Stoica

BÜKREŞ ACİL DURUMLAR KOMİTESİNİN KARARLARI

Bükreş Belediyesi Acil Durumlar Komitesi de kısıtlamaları gevşetmeye yönelik aldıkları yeni kararları açıkladı. Yeni rahatlama kararlarını Başkent Valisi Alin Stoica açıkladı. İşte Başkent sakinlerini yakından ilgilendiren o kararlar:

  • Restoranlar, Kafe, gösteri ve eğlence merkezleri yüzde 50 kapasiteyle çalışabilecek.
  • 300 kişiye kadar (2 metre mesafe şartıyla) açık hava konser ve kültür etkinlikleri yapılabilecek.
  • Enfeksiyon enfekte oranı binde 1’in altına düştüğü yerlerde bütün çocuklar fiziki olarak okula gidebilecek. (Halen Başkentte bu oran binde 1,5 rakamının altında.)
  • Tüm kamusal alanlarda, 5 yaşın üzerindeki herkesin koruyucu maske takma zorunluluğu devam ediyor.

ÖĞRENCİLERE OKUL BAHÇESİNDE MASKE ZORUNLULUĞU KALKACAK

Salgın oranının düşmesiyle birlikte okullarda da bazı kısıtlamaları gevşetme kararı aldıklarını söyleyen Eğitim Bakanı Sorin Mihai Cîmpeanu ise, halen öğrencilerin yüzde 90’ının fiziki olarak okula gitmeye başladıklarını söyledi. Önümüzdeki haftadan itibaren, tenefüslerde ve okul bahçelerinde öğrencilere maske zorunluğunu kaldıracaklarını belirten Cîmpeanu, ancak okul yetkililerinin; farklı sınıf ve yaşlardaki öğrencilere farklı saatlerde okula devam veya tenefüs – mola saatlerini değiştirerek kalabalıkları önlemeleri gerektiğini vurguladı.

Eğitim Bakanı Sorin Mihai Cîmpeanu, önümüzdeki haftadan itibaren okul bahçelerinde öğrencilere maske zorunluluğunun kalkacağını açıkladı