Kimya olimpiyatının mutlak birincisi Romanya’dan

Mendeleev Uluslararası Kimya Olimpiyatları’nda Romanyalı öğrenci Raul Mircea Bodrogean, altın madalya alanlar içinde elde ettiği en yüksek puan nedeniyle mutlak birinci ilan edildi.

Bu yıl 55. kez düzenlenen olimpiyatlar, salgın nedeniyle online (çevrimiçi) koşullarda yapıldı. 28 ülkeden katılan 140 öğrenci birinci turda 5 saat içinde 8 problem çözdü. İkinci turda öğrencilerden aynı süre içinde daha zor 15 soruyu çözmesi istendi.

Yarışmalar sonunda dağıtılan 15 altın madalyanın dördünü Romanyalı öğrenciler kaptı. Mutlak birinci olan Uluslararası Bükreş Bilgisayar Lisesi (ICHB) öğrencisi Raul Mircea Bodrogan’ın yanı sıra, aynı okuldan Catalin Dianu ile devlet okulu öğrencileri Tudor Lile ve Ştefan Dimitriu altın madalya kazanan diğer öğrenciler oldu.

Romanya’dan iki öğrenci de bronz madalya ile teselli oldu.

ROMANYA KIZ TAKIMI AVRUPA İKİNCİSİ

Öte yandan geçtiğimiz günlerde yapılan Avrupa Kızlar Matematik Yarışması’nda üç altın, bir bronz madalya ile Romanya ikinci sırada yer aldı.

Bükreş’teki ICHB okulu öğrencisi Diana Tolu, Köstence’deki ICHC okulu öğrencisi Lucia Raşnoveanu ve European School öğrencisi İoana Popescu altın madalya kazandı. ICHB’den bir diğer öğrenci Ana Maria İulia Bogdan ise bronz madalyada kaldı.

Takımdaki tüm öğrencilerin madalya kazanması kafile başkanı Mihai Baluna’yı mutlu etti. Baluna madalyaları, ‘Küçüklüğünden beri bu derse çalışan öğrencilerin hak ettiği bir sonuç’ olarak değerlendirdi.

Salgın nedeniyle online yapılan bu yılki yarışmaya 213 öğrenci katıldı. Yarışmanın ilk sırasını Rusya, ABD ve Peru paylaştı.