Okullar 5 Mayıs’ta açılıyor: Yeni eğitim döneminde neler değişecek?

Enfeksiyon oranının binde 1'den az olduğu bölgelerde, tüm öğrenciler kurslara fiziki olarak katılabilecek.

Uzun İlkbahar ve Paşte tatilinden sonra ilk ve ortadereceli okullar, önümüzdeki hafta (5 Mayıs) çarşamba gününden itibaren yeniden açılacak. Karantina bölgesinde olmayan bütün son sınıf öğrencileri okullarına fiziki olarak devam edecek.

Acil Durum Komitesi (CNSU), salgın sonrası normal eğitime geçişin ilk adımı olarak değerlendirilen yeni kararname yayınladı. Alınan kararlar, Eğitim ve Sağlık Bakanlıklarının koordineli çalışması ile düzenlenerek kamuoyuna açıklandı:

İKİ SENARYOYA GÖRE HAREKET EDİLECEK

Karara göre okullar iki senaryoya göre hareket edecek. Enfeksiyon oranının binde 1’den az olduğu bölgelerde, tüm öğrenciler kurslara fiziki olarak katılabilecek.

Enfeksiyon oranı binde 1’in üzerinde olan, ancak karantina altında olmayan yerlerde ise, okul öncesi kursları ve anaokulları, ilkokul ve son sınıflarda eğitim gören bütün öğrenciler okullarına fiziki olarak devam edebilecek.

KREŞ VE ANAOKULLARININ DURUMU

Tüm okul öncesi ve ilköğretim öğrencileri ile; 8, 12 ve 13. sınıf öğrencilerinin tamamı ve mesleki – lise eğitimin son sınıfındaki öğrencilerin eğitimlerine okulda fiziki olarak katılımının sağlanması kararlaştırıldı. Bu sınıfların dışındaki öğrenciler ise tatil öncesi senaryolara göre eğitimlerine devam edecek.

Komite, ayrıca yayınladığı 25 nolu kararname ile karantina altında olmayan bölgelerdeki özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin de tatilden sonra fiziki olarak okula gidebileceklerini duyurdu.

HİJYEN VE MESAFE KURALLARINA DİKKAT EDİLECEK

Okullarda hijyen ve mesafe kurallarına dikkat edilmesi istendi.

Eğitim kurumlarının hijyen ve sağlık kurallarına hassasiyet göstermeleri ve sınıf ortamları konusuna özen gösterilmesi istenirken okullardaki bütün eğitimciler ve diğer personelin eğitim kurumu içinde ve ofis içinde sürekli maske takmaları mecburiyeti hatırlatıldı. Öğretmenlerin, öğrencilerle 2 metreden daha az mesafeden yüz yüze temastan kaçınmaları istendi.

Yeniden başlayacak eğitim sezonundaki diğer değişikler özetle şöyle:

  • Salgının durumuna bağlı olarak enfeksiyon oranı binde birin altında olan yerlerde öğrenciler fiziki olarak okullarındaki derslere devam edebilecekler.
  • Enfeksiyon oranının binde üçten az olduğu yerlerde ise, ilk ve ortaokul öğrencileri fiziki olarak okullarına gidebilecek. Diğer öğrenciler online eğitimlerine devam edecek.
  • Salgın vakalarının binde üçten fazla olduğu yerlerde ise ilkokul I-4 sınıf öğrencileri fiziki olarak eğitimlerine devam ederken, diğer sınıflardaki öğrenciler ise eskiden olduğu gibi eğitimlerini çevrimiçi olarak sürdürecek.