Parkta kirlenen banklar için ‘kargasavar’ çözümü!

Kargaların kirletmesi nedeniyle vatandaşların banklara oturamadığını, 15 yıldır bu problemle mücadele ettiklerini vurgulayan başkan Volosevici, doğal şahinsavar yönteminden umutlu.

Ploieşti Belediyesi, parktaki oturma banklarını kirleten kargaları bölgeden uzaklaştırmak için eğitimli şahin kuşlarını kullanacak.

Romanya’nın Prahova bölgesinin eyalet merkezi Ploieşti’de Independenţei Bulvarı üzerindeki kestane ağaçlarının bulunduğu parktaki bankların kargalar tarafından kirletilmesi belediye başkanını sıra dışı bir mücadele yöntemine zorladı. Belediye, şahinlerle kargaları kovalamayı deneyecek.

15 yıldır altından kalkamadığı sorunu yerel medyayla paylaşan Belediye Başkanı Andrei Volosevici, “Bugüne kadar kargalara karşı tazyikli su denedik. Yuvalarını kaldırdık. Bölgedeki binaya monte ettiğimiz elektronik sinyal cihazı ile uzaklaştırmaya çalıştık. Ancak başarılı olamadık. Bir kez de eğitimli şahinleri deneyeceğiz.” dedi. Şahinlerin havaalanlarında denendiğini kaydeden Volosevici, bu kez sorunu kökten çözmek istiyor.

YASAL YÖNÜ MUALLAK

Başkanın bu girişiminin yasallığı tartışmalı. Karga, Romanya yasalarına göre koruma altında. Yırtıcı kuşla avlanmak Romanya’da yasak. Ancak, şahinle kargaları kovalamanın avlanma sayılıp sayılmayacağı bilnmiyor.

Uzmanlar, kargaların Ploieşti’deki parkları işgal etmesinin nedenini, şehrin her zaman yiyecek bulabildikleri tahıl arazileriyle çevrili ve parktaki kestane ağaçlarının kargalar için mükemmel bir barınak olmasına bağlıyor.