Sağlıkta ardı ardına yaşanan skandallar bakanın başını yedi

Romen halkını öfkelendiren bir dizi hastane trajedisinin üzerine imza attığı gaflar nedeniyle Sağlık Bakanı Vlad Voiculescu, bugün görevden alındı.

Görevden alma kararı hükümetin sosyal medya hesabından duyruldu. Voiculescu’nun görevini, üyesi olduğu partinin lideri Dan Barna geçici olarak üstlendi.

Bakanla birlikte, tartışmaların odağındaki bir başka isim olan Bakanlık Müsteşarı Andrea Moldovan da görevden alındı.

Her iki isimle ilgili hükümet kararı, onay için Cotroceni Sarayı’na gönderildi.

Romanya’da son 6 ay içinde ikisi başkentte biri Piatra Neamt kentindeki üç hastanede yaşanan yangın ve teknik arızalarda 24 kişi hayatını kaybetti.

Ölümlerin sebebi olarak, denetim eksikliği ve teknik yetersizlikler öne çıkıyor. Üç olaydan sonra kimsenin onur istfası vermemiş olması Sağlık Bakanı üzerindeki baskıyı artırmıştı.

Pandemi hastanesine dönüştürülme kararı alınan Foişor Ortopedi hastanesindeki hastaların gece yarısı sokağa atılması, halkın gözünde bardağı taşıran son damla oldu.

Vlad Voiculescu, parlamento koridorlarında maskesiz haldeyken kameralara yakalanmış, ardından kamu oyundan özür dilemişti.

Ölen covid hastalarının çıplak şekilde çuvala konmasına dair bakanlık genelgesinden haberi olmadığının ortaya çıkması da Voiculescu’nun itibarını sarstı. Geçen hafta gazetecilerle yaşadığı diyalogda Bakan Voiculescu özür dileyip yürürlükten kaldırdığı genelgeyi bilmediğini itiraf etmişti.

Voiculescu’nun azlinin, sağ liberal hükümet ortakları arasında gerginliğe yol açması bekleniyor.

Voiculescu’nun Romanya’da sağlık sistemi reformu için sağlık bakanı olarak verdiği mücadele, 2015 yılında 63 kişinin öldüğü gece kulübü yangınından sonraki süreci anlatan ve Oscar’a aday gösterilen Colectiv adlı belgeselde anlatılıyor.