Makedonya’da Sedat Peker’e sahte pasaport veren polislere gözaltı

Makedonya’da aralarında Sedat Peker’in de yer aldığı çok sayıda yabancıya sahte evrak düzenledikleri iddiasıyla 9 polis gözaltına alındı.

Söz konusu operasyon, muhalefetin hükümeti kaçakçılık ve sahtecilik şebekeleriyle ortak çalışmakla suçlamasından bir gün sonra geldi. Salı sabahı düzenlenen operasyonda sahte Makedon pasaportları ve kimlik belgeleri temin ettiği iddia edilen en az dokuz polis memuru gözaltına alındı.

Operasyonun ucunun bir süre önce Türkiye’den Karadağ’a kaçan suç örgütü lideri Sedat Peker’e uzandığı belirtiliyor. Söz konusu çetenin Peker için Cadin Ademoski adıyla sahte kimlik ve seyahat belgesi düzenlediği, Türk mafya liderinin bu evrakla Makedonya topraklarında uzun süre kalabildiği değerlendiriliyor.

Aynı çetenin Sırp uyuşturucu baronu Jovan Vukotiç’e de Georgi Andonov adıyla sahte kimlik düzenlediği anlaşıldı.

Operasyonun, söz konusu grubun bir yıldan uzun süredir soruşturma ve gözetim altında tutulması neticesinde gerçekleştiği belirtiliyor. 

Konuya ilişkin bilgi paylaşımı yapan polis, bu faaliyetlerin Interpol ve Üsküp’teki ABD Büyükelçiliği’nin “Soruşturma Dairesi” ile koordineli bir şekilde yürütüldüğünü söyledi.

Balkan Insight muhabirine konuşan Makedonya İçişleri Bakanlığı yetkilisi, “Operasyon devam ediyor ve tamamlandığında, bugün veya yarın daha fazla bilgiye sahip olacağız” demekle yetindi.

Muhalefetteki VMRO DPMNE lideri Hristian Mickoski, Peker ve Vukotiç’in dışında çok sayıda suç örgütü üyesine verilen sahte evrakların bankada hesap açma, para aklama suç işlemek için uluslararası seyahat etme imkanı sağladığını belirtti. Mickoski, sahtecilikten yararlanan suç örgütü liderlerinin Amerikan DEA ve Interpol tarafından arandığı için skandalın uluslararası boyut taşıdığına vurgu yaptı.

Sedat Peker, Karadağ Başbakanı Rafet Husović ile hediyeleştiği fotoğrafı instagram hesabından paylaşmıştı.

Geçtiğimiz aylarda Makedonya’dan sınır dışı edilen Sedat Peker’in 2019’dan bu yana Karadağ’da Boşnak ve Arnavut siyasetçiler ile yakın ilişki geliştirip, biraz daha ileri giderek Karadağ Cumhurbaşkanı Milo Djukanovic ile de yakınlaşması neticesinde koruma zırhına büründüğü ileri sürülüyor.