Çeyrek yüzyıldır Türkiye’de ikametsiz yaşayan Romanyalı kadın, kimlik için yardım istiyor

Yirmi altı yıl önce Türk vatandaşıyla evlenip Osmaniye’nin Kadirli ilçesine bağlı bir köye yerleşen Romanyalı gelin Ramona Vişan İkanç, ikametsiz yaşadığı Türkiye’de, kimlik sahibi olmak için yetkililerin yardımını istiyor.

Demirören Haber Ajansı’nın haberine göre Ramona Vişan, 1995 yılında çalışmaya gittiği Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde Gazi İkanç ile tanıştı. Kısa süre içinde evlilik kararı alan taraflar, Osmaniye’nin Kadirli ilçesine gelerek resmi nikah kıydı. Düğün sonrası çift, Azaplı köyündeki mütevazi eve yerleşti.

Bu evlilikten ikisi erkek, biri kız üç çocuk dünyaya geldi. Geçen 26 yıl içinde İkanç çifti, ikamet izniyle ilgili prosedürü yerine getirmediği gibi, Romanyalı kadın kendi kimliğini yenilemeyi de ihmal etti.

BABASININ CENAZESİNE GİDEMEDİ

Durduk yere kaçak pozisyonuna düşen üç çocuk annesi Ramona, düştüğü çıkmazı şu sözlerle anlatıyor: ”Evlendiğimden beri Romanya’ya gitmedim. Altı yıl önce babam öldü. Onun cenazesine bile gidemedim. Annem yaşlandı, 25 yıldır yüzünü ancak telefonda görüyorum.”

İLAÇLARI KOMŞULAR ALIYOR

Yaşadığı sıkıntıları, ”Muğla’da askerde oğlum var. Kimliğim olmadığı için onu ziyarete gidemedim. Hastalanınca hastaneye gidemiyorum. Komşularım eczaneden ilaç alıp getiriyor. Hiçbir işlem yapamıyorum.” sözleriyle anlatan 50 yaşındaki kadın, yetkililere, ”Hayatın ne getireceği belli olmaz. Bize bir çözüm bulunmasını istiyorum.” mesajı gönderiyor.

EŞİ: NE YAPACAĞIMIZI BİLMİYORUZ

Adana’da taksicilik yaparak evi geçindirdiğini anlatan eş Gazi İkanç, ”Nasıl bir yol izleyeceğimizi bilmediğimiz için eşime ikamet ve kimlik çıkaramadık. Eşimin artık kimliği olsun istiyorum” temennisinde bulundu.

Türk vatandaşıyla evlenen yabancılar, evliliğe bağlı oturumla en az üç yıl ikamet ettikten sonra vatandaşlığa başvurabiliyor. Kaçak durumuna düşenlere para cezasının yanısıra sınır dışı kararı da verilebiliyor.