Parlamenterin kıyak emekliliğine iptal yasası geçti

Romanya parlamentosu, milletvekilleri ve senatörlerin özel emeklilik maaşlarını iptal eden yasayı oybirliğiyle kabul etti.

Muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti’nin (PSD) getirdiği teklif, oylamada hazır bulunan 357 parlamenterin tamamı teklif lehinde oy kullandı. Macar Demokratik Birliği (UDMR), başka kesimlere ödenen benzer ayrıcalıklı ödemeleri içermediği için oylamaya katılmadı. Söz konusu emeklilik ikramiyeleri son olarak devlete 6,9 milyon euroya mal oldu.

Milletvekili ve senatörlere sağlanan ayrıcalıklı emeklilik ikramiyesi kaldıran yasa cumhurbaşkanının onayından sonra yürürlüğe girecek.

‘NORMALLİĞE DÖNÜŞ ADIMI’

Kıyak emekliliğe son veren yasayı tüm partiler sahiplendi. İktidarın büyük ortağı Ulusal Liberal Parti (PNL) milletvekili Alexandru Moraru, Digi 24’te yayınlanan yazısında partisinin çabasını övdü. ‘Hakkaniyetin zaferi’ başlıklı yazıda, Moraru, bu adımı demokrasinin ilkeleri doğrultusunda normalliğe dönüşün bir aşaması olarak nitelendirdi. Moraru, şu ifadeleri kullandı: ”Bu kısır döngüye bir son vermemizin ve zamanında tüm siyasetçilerin yarattığı bir sorunu ortadan kaldırmamızın zamanı gelmişti. Ayrıcalıklı emekliliğin kaldırılmasıyla, günbegün prime bağlı emeklilik için ter döken tüm Rumenlerin hakkaniyete kavuşacağına inanıyorum. Bizim onlardan bir farkımız yok, hatta asıl biz onların hizmetkarıyız. Hiç kimse toplumumuzun yazılı ve ahlaki yasalarının üzerinde yer alamaz.”

MİNİK BİR TASARRUF

Ziare.com sitesi yayın yönetmeni Ioana Ene Dogioiu, söz konusu yasanın sadece küçük bir tasarruf olduğunu düşünüyor. ‘Yüzde birin kutlaması; seçmenin gözündeki emeklilik tozu’ başlıklı yazısında Dogioiu, özel emeklilikleri kesilmeyen sınıflara dikkat çekti. ”Ülkedeki en büyük iki parti olan PNL ve PSD’nin, belediye başkanlarının ayrıcalıklı emekliliklerinin kaldırılması yönünde irade göstereceğinden kuşkuluyum. Ordu mensuplarının emekli maaşına zaten kimse dokunmak istemiyor.” diyen gazeteci Dogioiu, partilerin bu yasayı oldukça gösterişli bir şekilde geçirmesini öngörüsüne dayanak gösteriyor.

SEÇİM YILINDA HEPSİ GÜNDEME ALDI

Özel emeklilik maaşlarının kaldırılması konusu, geçen yıl tüm partilerin ajandasında yer aldı. PSD, PNL, UDMR ve PMP’nin desteğiyle, çok sayıda profesyonel kategori için özel emekli maaşlarını iptal eden yasa parlamentodan geçmişti. Ancak yasa Anayasa Mahkemesi’nden döndü.

Mayıs 2020’de liberaller, bu kez milletvekilleri ve senatörler için özel emeklilik maaşlarının kaldırılmasını öneren yeni bir yasa tasarısıyla geri döndü. USR ve PSD de aynı amaçla iki yasa teklifi daha sundu.